Kennisdossier over bewegen en mentale gezondheid nu gebundeld

Facebooktwitterlinkedinmail

28 juni 2023 – We weten uit onderzoek dat bewegen een positieve invloed heeft op de mentale gezondheid. Maar wat is precies het effect van sporten en bewegen op mentale gezondheid? En hoe kan het de mentale gezondheid bevorderen en beschermen? In het nieuwe kennisdossier is, in samenwerking met Kenniscentrum Sport & Bewegen, informatie gebundeld over de invloed van bewegen op mentale gezondheid.

Veel factoren hebben invloed op onze mentale gezondheid. Sporten, bewegen en mentale gezondheid zijn bijvoorbeeld ook met elkaar verbonden. Mensen die zich mentaal ongezond voelen, sporten en bewegen minder dan mentaal gezonde mensen. In het nieuwe kennisdossier wordt gekeken naar bewegen in cijfers, de effecten van bewegen op de mentale gezondheid, beleidsmaatregelen en interventies.

Effecten van bewegen op mentale gezondheid

Naast de algemeen bekende lichamelijke effecten heeft bewegen ook effecten op de mentale gezondheid. Zo verlaagt bewegen onder andere de kans op symptomen van depressie bij volwassenen. Ook zitten mensen vaak lekkerder in hun vel en is er meer geloof in eigen kunnen na het bewegen. Daarnaast is bekend dat sport en bewegen door sociale interactie, sociale steun en samen bewegen ook het mentale welbevinden een boost kunnen geven.

Meer aandacht in beleid

De mate waarin bewegen kan helpen de mentale gezondheid te bevorderen, speelt nog nauwelijks een rol in landelijke kaders die zich richten op het stimuleren van bewegen. Er komt wel steeds meer aandacht voor het belang van bewegen voor de mentale gezondheid, denk bijvoorbeeld aan de landelijke aanpak ‘mentale gezondheid van ons allemaal’. Gelukkig is er steeds meer initiatief om bewegen én mentale gezondheid in beleid uit te lichten. Daarnaast zijn er verschillende erkende interventies die hier aandacht op vestigen.

“We zien dat bewegen bevorderlijk is voor de mentale gezondheid, en andersom. Dit dossier bundelt alle kennis die nodig is voor bijvoorbeeld beleidsmakers om meer te weten over dit onderwerp.” – Maureen Ros, specialist beweeggedrag bij Kenniscentrum Sport & Bewegen

Meer informatie

Bekijk hier het kennisdossier ‘bewegen en mentale gezondheid’.
Bekijk hier de website van het kenniscentrum sport en bewegen.

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 1503 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail