Vragenlijsten brengen kwaliteit van leven niet altijd goed in kaart

Facebooktwitterlinkedinmail

31 december 2018 – Ben Wijnen heeft de NVTAG MTA-prijs gewonnen. Hij mocht deze prijs in ontvangst nemen voor een artikel waarin hij aantoonde dat de vragenlijst waar beleidsmakers in de zorg zich nu op baseren (de zogeheten EuroQOl-5D), de kwaliteit van leven niet altijd goed in kaart brengt.

Door de beperkingen van de vragenlijst worden klinisch relevante verbeteringen als gevolg van behandelingen mogelijk niet goed meegewogen in huidige beleidsbeslissingen.

Ben Wijnen voerde deze studie uit onder patiënten met epilepsie en onderzoekt momenteel, in opdracht van de World Health Organization, of hetzelfde geldt voor mensen met een psychische aandoening.

NVTAG is de Nederlandse Vereniging voor Technology Assessment in de Gezondheidszorg. Elk jaar organiseert de NVTAG een competitie voor de NVTAG-prijs, ook wel bekend als de Medical Technology Assessment (MTA)-prijs.

Volgens de NVTAG heeft Wijnen onderzoek gepubliceerd dat op originele wijze bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van onderzoeksmethoden in de MTA. Wijnen voerde de studie uit in samenwerking met Kempenhaeghe, King’s College London, Universiteit Maastricht en het Trimbos Instituut.

Bron: trimbos.nl

 

Dit bericht is 2475 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail