Minder depressieve symptomen door mindful eten

Facebooktwitterlinkedinmail

15 mei 2020 – Mindful eten is ‘eten met aandacht en bewustzijn’. Eerdere studies bij personen met overgewicht en obesitas laten een afname in depressieve symptomen zien na bewust en met aandacht eten, maar hebben beperkingen. Met name de vragenlijst waarmee mindful eten in deze studies wordt gemeten kent beperkingen. Laura Winkens ontwikkelde in haar promotieonderzoek daarom een vragenlijst om het aandachtelement van mindful eten te meten.

Relatie eten-depressie
Winkens onderzocht de verbanden tussen mindful eten en depressieve symptomen en geeft  verklaringen voor deze verbanden. Het lijkt erop dat door een hogere mate van bewust en met aandacht eten er minder depressieve symptomen zijn. Mensen die hoger scoren op mindful eten lijken wellicht minder vatbaar voor voedings-gerelateerde prikkels uit de omgeving en eten minder kilocalorieën waardoor ze minder depressieve symptomen hebben.

Depressie
Depressie is een veel voorkomende ziekte die leidt tot beperkingen in het functioneren en een depressieve stemming of verlies van interesse en plezier. Een ander symptoom is een verandering in eetlust en/of verandering in lichaamsgewicht van meer dan 5%. Er zijn aanwijzingen dat voeding en depressie samenhangen. Maar niet alleen voeding is van belang, ook eetgedrag speelt een rol. Een van de eetgedragingen die mogelijk verband houdt met depressieve symptomen is mindful eten.

Online cursus
Ook onderzocht zij hoe haalbaar het is om mindful eetgedrag te veranderen. Een online cursus over bewust en met aandacht eten lijkt haalbaar in termen van gebruikerservaring en in het verbeteren van mindful eetgedrag. Dat biedt de mogelijkheid om in de toekomst een korte onbegeleide onlinecursus te gebruiken in plaats van tijdrovende traditionele ‘therapie-programma’s’ om mindful eten te verhogen.

  • 18-05-2020
  • 13.45
  • Mindful Eating
  • L.H.H. Winkens
  • prof.dr.ir. M. Visser, prof.dr. T. van Strien, prof.dr. ir. I.A. Brouwer, prof.dr. B.W.J.H. Penninx

Meer informatie over het proefschrift

Livestream: https://www.youtube.com/channel/UCnN8TaVYe83472ewz9CH9HA

Bron: vu.nl 

Dit bericht is 3129 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail