Jongeren geven advies hoe overgewicht te bestrijden

Facebooktwitterlinkedinmail

20 maart 2021 – Overgewicht was al langer een groot maatschappelijk probleem, en de coronapandemie heeft dit alleen maar versterkt. Om overgewicht onder jongeren succesvol te bestrijden, roepen jongeren op tot gedurfde en collectieve actie. Via het onderzoeksproject CO-CREATE, waar ook de Universiteit van Amsterdam aan deelneemt, formuleerden zij zelf beleidsadvies hoe gezondere omgevingen te realiseren.

In Nederland kampen meer kinderen met overgewicht
In 2016 hadden in heel Europea bijna 41 miljoen kinderen tussen de 5 en 19 jaar overgewicht of waren obese. In ditzelfde jaar leefden in Nederland 18.2% van de jongens en 12.1% van de meisjes tussen 5-19 jaar met obesitas. De verwachtingen zijn dat deze aantallen alleen maar verder en hard zullen stijgen. In Nederland zijn diverse programma’s gestart om overgewicht onder jongeren te bestrijden, zoals duidelijke informatie op verpakkingen, gezonde keuze’s op school en een gezonde leefomgeving. Maar de rijzende aantallen geven weer dat er iets mist in deze aanpak.

Jongeren betrekken in de strijd tegen overgewicht
CO-CREATE is een onderzoeksproject dat overgewicht wil verminderen door expliciet de stem van jongeren zelf te betrekken. In het project werken jongeren daarom in diversie allianties samen om ideeën voor beleid te ontwikkelen die structurele factoren aanpakken die van invloed zijn op (het groeiende) overgewicht onder jongeren. Dit deden zij in Nederland in onder andere Almere en Amsterdam. Hier zijn nu een aantal ideeën specifiek van uitgewerkt. Deze zijn ook op de ‘World Obesity Day’ in maart van de World Health Organization (WHO) gepresenteerd.

Suikerbelasting en kitchen take-over
Op het gebied van voeding brengen de jongeren het advies suikerbelasting in te voeren, gezond eten goedkoper te maken en in het zicht te leggen, terwijl ongezond eten juist duurder moet worden en minder in de aanbieding gegooid.

‘Wij willen dat gezond eten, zoals groenten en fruit, goedkoper wordt aangeboden in de Nederlandse supermarkten, zoals in Almere. Ook willen we dat er in de supermarkten aanbiedingen zijn van gezond eten die opvallen en duidelijk in het zicht staan. En we willen dat ongezond eten, zoals chips en red bull, duurder wordt aangeboden in de supermarkten, en dat de aanbiedingen van ongezond eten minder ruimte krijgen in de winkels (bijvoorbeeld niet op de kopstelling) en minder opvallen’, verwoorden de jongeren.

Daarnaast adviseren ze een Kitchen take-over waarbij jongeren zelf de recepten kiezen en warme en gezonde maaltijden in hun schoolkantines koken. Zo stellen ze dat ‘het eten in onze kantine niet lekker is. Tosti’s en broodjes kaas, dat vinden ze gezond. Ik vind dat niet gezond.’

Jongeren helpen jongeren
Ook formuleerden de jongeren advies op het terrein van geestelijke gezondheid en welzijn. Ze suggeren Het Helpende Handje, waarbij jongeren terecht kunnen bij jongeren om probleem-eten te voorkomen. ‘Ongezond eten of drugs, dat moet gewoon niet voor een 13-jarige. Dat is niet goed, om zo jong drugs te doen of heel veel te gaan eten, ze moeten dan echt over hun problemen praten. (…) Sommigen vinden het fijn om met volwassenen te praten, maar sommigen willen graag praten met iemand van hun eigen leeftijd. Dit moet op scholen gebeuren, als project. Dat er iemand bij de 1e, 2e en 3e-jaars klassen langs gaat om te vragen of ze kunnen helpen’, leggen de jongeren uit.

Afval scheiden
Tot slot richten de jongeren zich op een gezonde en duurzame leefomgeving, met prullenbakken op centrale plaatsen die het weggooien en scheiden van afval leuker en makkelijker moeten maken voor jongeren. Hierbij worden jongeren ook gestimuleerd om gezond te eten, omdat gezonde producten vaak minder verpakkingen hebben.

Over het CO-CREATE-project
Over een periode van vijf jaar (2018-2023) streeft CO-CREATE ernaar overgewicht onder jongeren in Europa te verminderen door middel van beleidsmaatregelen die een gezondere leefomgeving met voedsel en lichaamsbeweging bevorderen. De visie van het project is dat vóór 2025 de toename van obesitas bij adolescenten tot stilstand is gekomen. Het CO-CREATE-project heeft hiervoor financiering ontvangen van het Horizon 2020-onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie (werkprogramma 2016-2017: voedselzekerheid, duurzame land- en bosbouw, marien en maritiem en binnenwateronderzoek en de bio-economie) onder subsidieovereenkomst nr. 774210.

Bron: uva.nl 

Dit bericht is 2042 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail