Patrick Lodiers wil taboe rond zelfdoding bespreekbaar maken

Facebooktwitterlinkedinmail

20 maart 2021 – Patrick Lodiers gaat in zijn nieuwe televisieprogramma Leven voor de dood  in gesprek met mensen die denken over zelfdoding en hoopt daarmee een taboe te doorbreken , zo vertelt de 49-jarige presentator in Libelle.

Het is niet iedereen gegeven om gelukkig te zijn. Soms doet het leven pijn, en soms zo veel dat iemand niet meer verder wil. Over dit dilemma wilde presentator Patrick Lodiers (49) een programma maken. “Zelf houd ik enorm van het leven”, zegt hij. “Ik ben een optimistisch mens. Ik vroeg me af: hoe komt het dat er ook mensen zijn die zo worstelen met het leven? Ik wilde dat begrijpen.”

“Per dag plegen vijf mensen zelfmoord, 110.000 mensen doen jaarlijks een zelfmoordpoging”, vertelt Lodiers in het tijdschrift. “Veel Nederlanders krijgen er in hun directe omgeving mee te maken. En toch durven mensen het gesprek niet aan. We moeten van het taboe af.”

Daarnaast wil Patrick Lodiers, die eerder voor BNNVARA het programma Over mijn lijk maakte, mensen die worstelen met het leven aanmoedigen om erover te praten met anderen, want meestal weet hun omgeving niet wat er speelt.

Lodiers probeert niet te oordelen tijdens de gesprekken. “Mensen horen al zo vaak: ‘Nu voel je je slecht, maar morgen schijnt de zon weer.’  Er waren enorm intense momenten waarin de gesprekken ontzettend diep gingen. Zo diep dat ik dacht: van mij mag je loslaten. Ik begrijp dat je familie het moeilijk vindt, maar ook dat de strijd te groot en oneerlijk is.

Leven voor de dood is vanaf 21 april te zien op NPO1.

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 4523 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail