Overstap jeugd- naar volwassenpsychiatrie verloopt beter dan gedacht

Facebooktwitterlinkedinmail

24 november 2022 –  De overstap van jeugd- naar volwassenpsychiatrie zorgt voor minder problemen dan werd gedacht. Dat blijkt uit Europees onderzoek onder leiding van het Erasmus MC Sophia. Veel jongeren die dat nodig hebben, weten ook op volwassen leeftijd psychiatrische zorg te vinden.

Lang werd gedacht dat de overgang van jeugd- naar volwassenenpsychiatrie zorgt voor problemen, omdat jongeren tussen wal en schip zouden raken. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Lancet Psychiatry laat een ander beeld zien. Veel jongvolwassenen hebben na hun behandeling in de kinder- en jeugdpsychiatrie geen vervolg meer nodig. De jongeren die wel psychiatrische zorg nodig hebben, kunnen vaak de overstap maken naar psychiatrische zorg voor volwassenen.

Kanttekening
Dat is goed en verrassend nieuws, vinden promovendus Suzanne Gerritsen en kinder- en jeugdpsychiater Gwen Dieleman van het onderzoeksteam. Toch plaatsen ze ook kanttekeningen. ‘Het onderzoek gaat niet over hoe het proces van de overstap naar de volwassenzorg is verlopen. De wachtlijsten zijn in veel landen bijvoorbeeld nog een groot probleem en ook aan de organisatie van deze overstap kan nog veel verbeterd worden. Verder laat een kleine groep jongvolwassenen een stijgende lijn zien als het gaat om psychische klachten na de zorg binnen de kinder- & jeugdpsychiatrie.

Transitiezorg
De onderzoekers pleiten voor een vervolgstudie. ‘Om de groep met stijgende psychische klachten beter te definiëren, zodat behandelaren deze jongeren herkennen en passend kunnen verwijzen. Het is belangrijk dat huisartsen jongvolwassenen met hernieuwde klachten serieus nemen en snel verwijzen naar de volwassenenpsychiatrie. We vinden daarom dat geïnvesteerd moet worden in de transitiezorg voor specifiek die jongeren.’

Studie
Voor de studie zijn 763 jongeren, gemiddeld 17,5 jaar oud, uit acht Europese landen tijdens de overstap gevolgd. ‘Dat is het vernieuwende aan deze studie’, vertellen Gerritsen en Dieleman. ‘Het is niet gebaseerd op patiëntendossiers, maar we hebben de jongeren gedurende twee jaar op verschillende momenten zelf gevraagd naar hun psychische klachten en de zorg die ze ontvingen.’

Bron: amazingserasmusmc.nl

Dit bericht is 972 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail