Janny van der Heijden onderzoekt invloed van voeding op het brein

Facebooktwitterlinkedinmail

14 januari 2023 – Lekker eten kan je intens gelukkig maken. Maar hoe belangrijk is voedsel voor ons brein? En wat kunnen we doen met onze voeding om dat brein en ons lichaam zo gezond mogelijk te houden? Dat ontdekt Janny van der Heijden in de nieuwe serie: Voeding en ons brein. Samen met toponderzoekers test Janny hun inzichten in de praktijk. Voeding en ons brein is vanaf vrijdag 10 februari om 16.15 uur te zien bij MAX op NPO 1. 

Afleveringen Voeding en ons brein
Lekker eten kan je intens gelukkig maken. Maar hoe belangrijk is voedsel voor ons brein? En wat kunnen we doen met onze voeding om dat brein en ons lichaam zo gezond mogelijk te houden? Dat ontdekt Janny van der Heijden in de nieuwe serie: Voeding en ons brein. Samen met toponderzoekers test Janny hun inzichten in de praktijk.

Aflevering 1 – Verleiding – vrijdag 10 februari om 16.15 uur bij MAX op NPO 1
Waarom kunnen we de verleiding voor vet en suikerrijk voedsel vaak niet weerstaan? In het Donders Instituut in Nijmegen gaat Janny in een MRI-scanner, waar ze erachter komt waar haar brein het meest op reageert; zoet of hartig. De uitkomst is verrassend. Tips om de verleiding wél te kunnen weerstaan geeft Janny natuurlijk ook.

Aflevering 2 – Geur – vrijdag 17 februari om 16.15 uur bij MAX op NPO 1
Wat doet de geur van eten in je hersenen en hoe belangrijk is het voor je smaak? Daarvoor gaat Janny naar het Reuk- en smaakcentrum op de Wageningen Universiteit. In een Zorgcentrum test ze bij de bewoners wat geur doet met hun emoties en herinneringen. En ze ontdekt hoe je geur kunt inzetten om mensen gezonder te laten eten.

Aflevering 3 – Smaak – vrijdag 24 februari om 16.15 uur bij MAX op NPO 1
Om gezond te eten is het wel handig als veel dingen je lekker smaken. Kun je daar zelf iets aan doen door je smaak te ontwikkelen? En hoe kun je toch lekker eten als je reuk en smaak verminderd zijn. Janny volgt een kookworkshop voor mensen die hun reuk of smaak gedeeltelijk zijn verloren en komt erachter dat er nog heel veel mogelijkheden zijn om tóch lekker en gezond te eten.

Aflevering 4 – Verzadiging – vrijdag 3 maart om 16.15 uur bij MAX op NPO 1
Wanneer weet je of je genoeg gegeten hebt en hoe zorg je ervoor dat je niet te veel eet? Samen met voedingsonderzoeker Guido Camps (en oud finalist van Heel Holland Bakt) doet Janny een experiment waaruit blijkt dat je eerder verzadigd bent als je iets eet met structuur. Ook het belang van kauwen test Janny, samen met sterrenkok Joris Bijdendijk.

Aflevering 5 – Suiker – vrijdag 10 maart om 16.15 uur bij MAX op NPO 1
Janny ontdekt hoeveel suiker we ongemerkt te veel binnen krijgen en wat dat doet met ons brein. Zet je schrap, want de resultaten zijn schokkend. Vooral de hoeveelheid suiker die jongeren tegenwoordig binnenkrijgen. Om ze daar bewust van te maken, geeft Janny de tieners uit 4 HAVO op het Alkwin College in Uithoorn een lesje etiketten lezen. En ze laat zien hoe je een heerlijke mayonaise maakt, zonder suiker.

Aflevering 6 – Context – vrijdag 17 maart om 16.15 uur bij MAX op NPO 1
Elke dag maken we tientallen keuzes als het om eten gaat, maar hoe bewust maken we die keuzes eigenlijk? Naast proeven en ruiken spelen er veel meer factoren mee in onze omgeving die onze keuzes bepalen. Janny onderzoekt hoe dat precies werkt. Geniet Janny net zo erg van haar bordje boerenkool met uitzicht op een tropisch strand? En op het festival Lowlands ontdekt Janny of je mensen kunt sturen naar gezondere en meer duurzame keuzes door de omgeving te veranderen.

Voeding en ons brein (zes afleveringen)
Vanaf vrijdag 10 februari
Om 16.15 uur bij MAX op NPO 1
Presentatie: Janny van der Heijden

Bron: omroepmax.nl

Dit bericht is 1910 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail