8 november 2019 – MIND zet zich samen met de RINO Groep in om ervaringsdeskundigheid in het onderwijs te stimuleren. Enerzijds door didactische trainingen aan te bieden aan andere docenten om hen de meerwaarde van ervaringsdeskundige docenten te laten zien en ervaren. Anderzijds door ervaringsdeskundige docenten in huis te halen en hen de ruimte te geven zich professioneel te ontwikkelen tot hersteldocent.
‘De RINO Groep kiest ervoor om te investeren in de inzet van ervaringsdeskundigheid’, zegt Edith Frederiks, manager afdeling Bij- en Nascholing van de RINO Groep. ‘Binnen onze opleiding Steunend Relationeel Handelen (SRH) werken wij al zeker tien jaar in volle tevredenheid met ervaringsdeskundigen. Docenten van de SRH zagen daarvan het nut en de noodzaak en hebben daar de afgelopen jaren binnen de opleiding handen en voeten aan gegeven.’
Toon Walravens en Jacquelin Zents, beide hoofdopleider en manager opleidingen SRH/Strenghts Model, leggen uit dat de koppeling van ervaringsdeskundigen aan de theorie en praktijk het SRH-aanbod verrijkt. De basisopleiding blijft hiermee dichter bij de essentie; bij de mens en diens naasten. En dat is waar het in de ggz om draait.
Vanuit MIND zijn Dwayne Meijnckens, projectmedewerker, en Henk Mathijssen, voorzitter Plusminus (Leven met bipolariteit), actief betrokken bij de verbreding van de inzet van ervaringsdeskundige docenten. ‘In de samenwerking wisselen we van gedachten over wat ervaringsdeskundigen moeten kunnen. Vervolgens gaan wij vanuit MIND op zoek naar mensen uit onze achterban die de lessen kunnen geven bij de RINO Groep’, zegt Dwayne Meijnckens.
MIND en haar achterban spelen graag een rol in de opleiding van professionals die werkzaam zijn in de ggz en het sociaal domein. ‘Zo kunnen we ervoor zorgen dat onderwerpen als samen beslissen, patiënt in de regie, visie op gezondheid en herstel, het betrekken van naasten en zelfmanagement goed terugkomen in het aanbod’, aldus Henk Mathijssen.
Bron: wijzijnmind.nl
Dit bericht is 3054 keer gelezen.