Huisarts bedenkt spel om zelfmoord bespreekbaar te maken

Facebooktwitterlinkedinmail

29 september 2017 – De Drachtster huisarts Wil Witting heeft een kaartspel bedacht om zelfmoord bespreekbaar te maken. ‘Het Zelfmoordspel’ maakt het heel makkelijk om op speelse wijze zelfmoord onder de aandacht te brengen. Het kan zelfs helpen voorkomen dat mensen zichzelf iets aandoen, zegt Witting, zo lezen we op omropfryslan.nl

“Zelfmoord is een onderwerp dat we het liefst vermijden. Maar als het ons gebeurt, als iemand in onze omgeving zelfmoord pleegt, dan zeggen we als nabestaanden vaak achteraf: “Hadden we er maar meer over gepraat.” Met zo’n spel maak je het spelenderwijs heel normaal om erover te praten”. zegt Witting.

Spelregels
‘Het Zelfmoordspel’ is een kaartspel waarbij je wint als het je lukt om zelfmoord te plegen. De tegenstanders zetten alles op alles om je tegen te houden. Ze zijn ondertussen zelf ook bezig om een einde te maken aan hun eigen leven. Als speler kun je aan je eigen zelfmoord werken, maar ook anderen helpen om te voorkomen dat ze daarin slagen. Het spel bestaat uit 110 kaarten, verdeeld in karakterkaarten, zelfmoordwapenkaarten, stemmingskaarten, preventiekaarten, obstructiekaarten en hulpverleningskaarten.

Levens redden
Het praten over zelfmoord kan levens redden, denkt Witting. In Nederland hebben afgelopen jaar 1900 mensen een einde gemaakt aan hun leven, en nog meer mensen hebben een poging gedaan. Het is een groeiend probleem. Aandacht voor zelfmoordproblematiek zou een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van het aantal gevallen van zelfmoord. Wil Witting ontwikkelde het spel bij zijn opleiding kaderhuisarts GGZ.

Scholen
Witting heet het spel ontwikkeld, striptekenaar Henk Akker uit Wijnjewoude heeft de tekeningen gemaakt. Het Zelfmoordspel is via internet te bestellen op de website zelfmoordspel.nl. Het kan thuis gespeeld worden, maar het spel kan ook besteld worden door middelbare scholen, omdat het een handige leervorm is, zegt Witting. Het spel is vertaald naar het Engels en het Duits.

Bron: omropfryslan.nl

Denk je aan zelfmoord? Bel 0900-0113 of chat met de deskundige vrijwilligers van 113online.nl

Dit bericht is 4466 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail