Erasmus MC start proef met psychiatrische medicatie op basis DNA-profiel

Facebooktwitterlinkedinmail

29 september 2017 – In het Erasmus MC in Rotterdam wordt een polikliniek Farmacogenetica geopend. Patiënten die beginnen met psychiatrische medicatie kunnen hier terecht. De dosering van hun medicatie wordt hierbij vastgesteld op basis van hun DNA-profiel.  Vooralsnog betreft het een proef tot eind 2017.

Bijwerkingen
Medicatie voor psychiatrische patiënten heeft vaak bijwerkingen of blijkt niet effectief. Het is vaak zoeken naar het juiste medicijn en de juiste dosering per individu. De genetische aanleg van patiënten kan een rol spelen in het omzetten en afbreken van medicatie.

Werkzaamheid
Vijf tot tien procent van de mensen heeft bijvoorbeeld een probleem met een enzym in de lever, waardoor ze meer bijwerkingen of minder werkzaamheid van medicatie kunnen hebben dan andere mensen. Met DNA-profilering heeft men bij voorbaat meer zekerheid over de werking van de medicatie. Tot medio december 2017 kunnen patiënten verwezen worden via het verwijsformulier op de website van de afdeling Psychiatrie.

Specialistisch
De poli past in het streven van het Erasmus MC om te komen tot ‘personalized medicine’: effectievere zorg met minder bijwerkingen, dus een veiligere behandeling.

Initiatief
De polikliniek Farmacogenetica is een initiatief van de afdelingen Klinische Chemie (prof. Yolanda de Rijke en prof.dr. Ron van Schaik) en Psychiatrie (prof. Witte Hoogendijk). De poli wordt gehouden door dr. Roos van Westrhenen, psychiater en klinisch farmacoloog.

Bron: erasmusmc.nl

Dit bericht is 6207 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail