Zembla: GGz Breburg nam bewust risico op zelfmoord

Facebooktwitterlinkedinmail

flat

25 mei – In de vroege avond van 31 december 2015 springt Linda  voor het oog van buiten spelende kinderen van de flat waarin ze woont. Ze overlijdt ter plekke. Linda had een borderline persoonlijkheidsstoornis en psychotische klachten. In het verleden is ze herhaaldelijk gedwongen opgenomen in psychiatrische instellingen. 

Sinds het voorjaar van 2015 wordt ze thuis behandeld door GGZ Breburg. De laatste weken van haar leven gaat het heel erg slecht met Linda. Politie en ambulance moeten een paar keer per week voor haar uitrukken. Ze doet meerdere zelfmoordpogingen of dreigt daarmee. Ze rent zelfs een keer de snelweg op. Ze geeft bij GGZ Breburg regelmatig aan dat ze hulp nodig heeft en opgenomen wil worden. Ook haar moeder en zus dringen daar veelvuldig op aan. Maar GGZ Breburg weigert.

De instelling heeft besloten dat het voor Linda beter is als ze eigen verantwoordelijkheid neemt voor haar leven. Daarmee neemt GGZ Breburg bewust een risico.  In 2015 meldt de politie bijna zesenzestig duizend incidenten waarbij verwarde personen zijn betrokken. Sinds 2011 is een stijging van 65 procent gerapporteerd.

Jim van Os, hoogleraar Psychiatrie, zegt in ZEMBLA. “Je moet iemand opnemen als er een hoog risico is. Als iemand zich wil beschadigen, die suïcidale gedachten heeft of die een onveilige situatie creëert voor anderen, dan moet je gewoon opnemen. Dan moet je veiligheid bieden.” Ook voormalig Gezondheidszorg-inspecteur, Menso van Westerouen van Meeteren vindt het handelen van GGz Breburg onbegrijpelijk: “Iemand die psychotisch is, stuur je niet zo de straat op.

Onderzoek in doofpot
De familie van Linda doet na haar overlijden een melding bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De inspectie vindt dat de suïcide voldoende zorgvuldig door GGz Breburg zelf is onderzocht en ziet daarom geen reden om de zaak verder te onderzoeken. Er zou geen sprake zijn van evidente tekortkomingen in de kwaliteit en veiligheid van de zorg’ door GGz Breburg. GGz Breburg wil de beslissing om Linda niet op te nemen niet toelichten aan ZEMBLA.

Het Landelijk Platform GGZ, dat psychiatrische patiënten en hun families vertegenwoordigt, is kritisch over de handelswijze van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. “De instelling onderzoekt zelf. Je zou kunnen zeggen: de slager keurt zijn eigen vlees”, legt directeur Marjan ter Avest in ZEMBLA uit. Het platform vindt dat de inspectie zelf onafhankelijk onderzoek moet laten uitvoeren en gaat hierover in overleg met de IGZ en mogelijk ook met de minister. Op 26 mei is er in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over de GGZ.

Zembla onderzoekt: waar ligt de grens van de eigen verantwoordelijkheid die de GGZ patiënten als Linda geeft? En wie is verantwoordelijk voor de maatschappelijke schade die ontstaat als de GGZ een psychiatrische patiënt niet wil opnemen?

De uitzending van ZEMBLA is vanavond te zien om 21:15 uur bij de VARA op NPO 2. Bekijk hier de promo.

Bekijk hier de aflevering Linda is gesprongen van 25 mei terug.

Bron: omroepbrabant.nl / zembla.vara.nl 

Dit bericht is 11897 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail