Hoe we positieve emoties uiten via onze stem, maar zonder woorden

Facebooktwitterlinkedinmail

14  oktober 2023 – Mensen kunnen met hun stem een verscheidenheid aan geluiden produceren wanneer ze emoties ervaren zoals amusement, plezier, verrassing of opluchting, zonder woorden te gebruiken. VU-sociaal psycholoog Roza Kamiloglu onderzocht welke positieve emoties mensen via deze geluiden overbrengen en of anderen ze echt begrijpen. Onlangs vertelde ze over haar onderzoek in interviews met Parool en de New Scientist. Hieronder een kort overzicht van haar werk in de interviews:

Negatieve versus positieve emoties
Mensen herkennen negatieve emoties vaak direct uit de uitingen van anderen. Er is in het verleden uitgebreid onderzoek gedaan naar non-verbale geluiden die verband houden met negatieve emoties, zoals woede, verdriet of angst. Er was echter heel weinig bekend over positieve vocale uitdrukkingen zonder woorden. Als gevolg hiervan zijn positieve vocalisaties een enorm onderbelicht gebied geweest, volgens Kamiloglu. Daarom onderzocht ze of mensen daadwerkelijk verschillende vocale uitdrukkingen produceren die verband houden met een breed scala aan positieve emoties, en of luisteraars deze emoties kunnen herkennen.

11 positieve emoties
Via een oproep op sociale media en andere platforms vroeg Kamiloglu mensen om hun stem op te nemen. Ze verzamelde vocale uitdrukkingen van 22 verschillende positieve emoties, variërend van ontroerd tot dankbaar, van geïnteresseerd tot opgewonden en van hoopvol tot triomfantelijk. Ze ontdekte met behulp van machine learning-methoden (kunstmatige intelligentie) dat van de 22 emotionele vocalisaties er 11 verschillende akoestische structuren hebben. Bovendien herkennen luisteraars deze emoties: bewondering, amusement, vastberadenheid, opwinding, inspiratie, interesse, lust, opluchting, leedvermaak (plezier hebben in het ongeluk van iemand anders), zintuiglijk plezier en verrassing. “Luisteraars begrijpen heel veel van de bedoelde emoties”, concludeerde Kamiloglu.

Om meer te weten te komen over het onderzoek van Roza Kamiloglu, kunt u de volledige interviews lezen in Parool en de New Scientist.

Bron: vu.nl

Dit bericht is 823 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail