Ypsilon: nieuw wetsvoorstel Verplichte GGZ tweeslachtig

Facebooktwitterlinkedinmail

hoorzitting-in-kamer-verwarde-mensen, verplichte GGZ

11 juli 2016 – Het nieuwste wetsvoorstel over verplichte GGZ leidt bij de vereniging Ypsilon tot gemengde gevoelens. Directeur Bert Stavenuiter is blij dat het kabinet de versterkte positie voor de familie heeft gehandhaafd. Tegelijk staat het voorstel voor een observatiemachtiging op gespannen voet met de rechtspositie zoals vastgelegd in het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking dat Nederland onlangs heeft bekrachtigd.

“Een crisis komt zelden als een donderslag bij heldere hemel. Als signalen vroeg genoeg worden ingezet, dan is een observatieperiode waarschijnlijk nooit nodig”, aldus Stavenuiter gisteren voor de camera van RTL Nieuws. Hij pleit voor een persoonsgerichte aanpak. “Mensen willen gehóórd worden. Dat geldt voor patiënten én voor familie.”

Het kabinet stuurde het nieuwe wetsvoorstel Verplichte GGZ gisteren naar de Kamer. In een persbericht haalde het Landelijk Platform waartoe ook Ypsilon behoort, direct fel uit naar de daarin voorgestelde observatiemaatregel. Alhoewel hij vermoedt dat er vast ook familieleden vóór zo’n maatregel zullen zijn, snapt de Ypsilondirecteur dat wel. “We leven in een tijd waarin mensen steeds meer beseffen dat je niet zomaar over de hoofden van mensen ingrijpende maatregelen kan nemen. Verbinding maken en contact houden zijn cruciaal. Niet voor niets is onze nieuwe training Verbindende gespreksvaardigheden voor familieleden van mensen zonder ziekte-inzicht zo populair. Mensen tegen hun wil zonder tussenkomst van de rechter drie dagen meenemen ter observatie geeft de familie weliswaar even lucht, maar kan funest zijn voor het vertrouwen dat je zo hard nodig hebt om daarna gepaste zorg te bieden. Let wel: het gaat hier niet over mensen die in crisis zijn, hè. Daarvoor bestaat ook in de nieuwe wet een spoedprocedure.”

Los van de juridische haalbaarheid voorziet Stavenuiter ook praktische problemen. Er zijn steeds minder ‘bedden op recept’, bedoeld voor mensen die merken dat het minder gaat en willen voorkomen dat ze nog verder afglijden. En over mensen met wie het écht niet goed gaat, hoort Ypsilon steeds vaker dat ze opbotsen tegen een wachtlijst. “Die problemen gaat zo’n observatiemachtiging niet oplossen. Terwijl ik het onverteerbaar vind dat we als samenleving eerst toestaan dat de toegang tot de zorg wordt verkleind om vervolgens ná een crisis de ene na de andere dwangmaatregel uit de kast te halen. Alle rampen met ‘verwarde personen’ die de afgelopen tijd het nieuws hebben gehaald, hadden kunnen worden voorkomen als er eerder op de signalen van de familie en de omgeving was ingegaan.” Gelukkig voorziet het nieuwe wetsvoorstel Verplichte GGZ daar ook op een andere manier in: de familie krijgt voor het eerst een volwaardige juridische positie en ook de familievertrouwenspersoon krijgt een structurele plaats.

Bron: ypsilon.org

Dit bericht is 2632 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail