‘Goed genoeg’ opvoeden werkt het beste

Facebooktwitterlinkedinmail

26 juni 2023 –  Opvoeden is van alle tijden, maar het lijkt tegenwoordig zwaarder dan ooit. Prof dr. Maartje Luijk onderzoekt hoe ze ouders kan ondersteunen bij dagelijkse opvoedproblemen. Op 30 juni spreekt zij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam haar oratie uit, ‘De paradox van opvoeden’. In haar oratie bespreekt zij alledaagse opvoedproblemen, waarom opvoeden zo ingewikkeld is geworden en hoe we met nieuwe onderzoeksmethodes kunnen helpen bij het vinden van oplossingen voor ouders.

Zij stelt dat een aantal belangrijke maatschappelijke veranderingen aan te wijzen zijn die opvoeden in onze huidige maatschappij moeilijker maken dan ooit tevoren. Om te beginnen zijn ouders, ondanks alle beschikbare kennis, onzeker over of hun kind zich wel normaal ontwikkelt. Ten tweede leven we in een maatschappij waarin perfectionisme een grote rol speelt, hierdoor kunnen ouders doorschieten in het zo goed mogelijk willen opvoeden. Tot slot durven veel ouders geen hulp in te schakelen van vrienden, buren of familieleden. Daardoor kan het gevoel ontstaan dat opvoeden iets is dat ze alleen moeten doen.

‘Goed’ of ‘fout’ vaak niet aan de orde
Aan de hand van haar onderzoek naar de opvoeding van jonge kinderen, specifiek de hechtingsrelatie en slaapproblemen, laat zij zien dat er in de opvoeding vaak geen sprake is van ‘goed’ of ‘fout’. Zij stelt dat ‘goed genoeg’ opvoeden beter werkt dan perfect opvoeden. Luijk: ‘Je hoeft het niet perfect te doen als ouder, goed genoeg werkt veel beter. Opvoeden is complex en lastig, en twijfelen en fouten maken hoort erbij.’

In haar onderzoek werkt ze met verschillende onderzoeksmethodes; zo maakt zij gebruik van historisch bronnenonderzoek om te achterhalen hoe ideeën over opvoeden veranderen, en gebruikt ze co-design methodes, waarmee ze samen met ouders werkt aan oplossingen voor ouders.

Over Maartje Luijk
Prof. dr. Maartje Luijk doet onderzoek naar opvoeden. Haar wetenschappelijke carrière startte met een onderzoek naar de ontwikkeling van kinderen in een kindertehuis in Mumbai, India. Daarna deed zij promotie-onderzoek naar de gehechtheidsrelatie tussen jonge kinderen en hun ouders aan de Universiteit Leiden, in samenwerking met het grootschalige Generation R onderzoek in het Erasmus MC. In 2011 stond zij aan de wieg van de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij geeft les in zowel de bachelor- als de masteropleiding. In 2020 werd zij benoemd als hoogleraar pedagogiek. De titel van haar leerstoel luidt ‘Gezinspedagogiek: Ondersteuning bij alledaagse opvoedproblemen’. Naast het schrijven van wetenschappelijke publicaties en boeken staat zij regelmatig landelijke media te woord, zoals recent de de Correspondent en NRC.

30 juni | 16.00 uur | Aula van de Erasmus Universiteit Rotterdam
De oratie is vrij toegankelijk. Er is een livestreamaanwezig.

Bron: eur.nl

Dit bericht is 1222 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail