Genetische studie bewijst: depressie is echt een ziekte

Facebooktwitterlinkedinmail

trauma, depressie, angst, stress

5 augustus 2016 – Depressie is wereldwijd een van de de meest voorkomende ziektes, 350 miljoen mensen lijden eraan, en het is dodelijk. Toch is nog verrassend weinig bekend over welke genen gelinkt zijn aan depressie. Een nieuwe baanbrekende studie in Nature Genetics brengt daar verandering in.

De Amerikaanse onderzoekers slaagden erin 17 genetische variaties te identificeren, verspreid over 15 gebieden van het genoom (het complex van alle erfelijke factoren), die gelinkt zijn aan depressiviteit. Naar zulke genetische afdrukken van de ziekte wordt al jaren gezocht, maar tot nu toe zonder resultaat.

Leidt dit baanbrekende onderzoek naar een betere behandeling van depressie?

Een van de grote problemen is een voldoende grote onderzoekspopulatie te verzamelen. Dat is nodig omdat psychische ziektes het resultaat zijn van een complexe mix van genetica, omgevings- en gedragsfactoren, maar kost veel geld en tijd. Voor deze studie hadden de wetenschappers toegang tot een grote schat aan genetische data, geleverd door het biotechbedrijf 23andMe.

Betere behandeling
De onderzoekers gebruikten de gegevens van meer dan 300.000 mensen, waarvan 75.600 met een vastgestelde depressie. Op basis van de data identificeerde het team van Roy Perlis, professor psychiatrie aan Harvard, 15 gebieden in het DNA die gelinkt lijken te zijn met de ziekte.

Hoewel de gevonden genetische varianten vermoedelijk hoogstens een paar procent bijdragen tot het risico op depressiviteit, zijn de resultaten volgens Perlis zeer waardevol. “Dit is niet het soort onderzoek dat gebruikt kan worden voor een diagnostische test of om depressiviteit te voorspellen”, zegt hij. “Maar een begrip van de genetische link kan wel leiden tot een reeks nieuwe, betere behandelingen van depressie.”

Een echte ziekte
Toch hebben de gegevens enkele beperkingen, geven de onderzoekers toe. Ze zijn bijvoorbeeld gebaseerd op zelfrapportage, en bevatten dus alleen de data van mensen die problematische symptomen ervoeren. De vele mensen die met een depressieve klachten kampen, die niet werd vastgesteld, zijn zo uitgesloten.

Maar los van die beperkingen toont de studie onomstotelijk aan dat depressie een echte ziekte is, net zoals kanker, aldus de onderzoekers.  “Het gaat om biologie en ik denk dat dat nuttig is voor sommige mensen om het stigma te verminderen en om de manier waarop we over depressie denken te veranderen “, zegt Perlis. Een depressie is niet iemands schuld. Het is een ziekte, zoals elke andere.”

Bron: demorgen.be

Dit bericht is 11376 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail