Gemeenten kampen met financiële tekorten door onderschatting zorgvraag

Facebooktwitterlinkedinmail

31 december 2019 – Nederlandse gemeenten kampen met financiële tekorten omdat zij de hoeveelheid zorg waar jongeren en ouderen om vragen, hebben onderschat.

Gemeenten kregen op 1 januari 2015 de verantwoordelijkheid voor jeugdhulp, de ondersteuning van ouderen en mensen met beperkingen en de begeleiding voor mensen zonder regulier werk. Hiermee kregen lokale overheden verantwoordelijkheid voor de zorg van ongeveer twee miljoen Nederlanders.  Door het overhevelen van taken moest de zorg voor jongeren en ouderen goedkoper en persoonlijker worden, zouden hulpverleners beter gaan samenwerken, en zouden mensen makkelijker aan een passende baan worden geholpen.

De overheveling ging wel gepaard met een bezuinigingen want de zorg kon immers efficiënter worden geboden. Het budget kromp  bij huishoudelijke hulp met 33%, en dat van begeleiding en dagbesteding met 25% en de jeugdzorg moest het met zo’n 15 procent minder budget doen. Van het uitkering- en reïntegratiebudget ging bijna 2 miljard af..

Maar de zorg  werd niet goedkoper, maar juist duurder. Door personeelstekorten zijn bijvoorbeeld jeugdhulp-organisaties gedwongen meer zzp’ers in te huren, tegen een hoger tarief. En de vraag naar hulp steeg. Totaal tekort alleen al in de jeugdzorg bedraagt 600 miljoen euro.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat gemeenten deze hulp wel hebben gekregen en meer geld krijgen van het gemeentefonds. Toch willen de gemeenten een verhoging van het budget. Het ministerie gaat onderzoeken of dit nodig is.

Om problemen in de jeugdzorg aan te pakken moeten gemeenten volgens het ministerie beter gaan samenwerken, aldus een woordvoerder tegen de Volkskrant.

Bronnen: nu.nl / volkskrant.nl 

Dit bericht is 2598 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail