Vijf tieners over hun burn-out

Facebooktwitterlinkedinmail

media_xll_2481859

Een burn-out alleen voor volwassen? Nou nee! Vijf overspannen tieners aan het woord in Psychologie Magazine : Ik kwam mijn bed niet uit, had geen eetlust en wilde mijn vrienden niet zien.

‘Voor ziek worden had ik geen tijd’

Toen Maaike (17) zich na een week nog steeds ellendig voelde, ging ze met haar moeder naar de huisarts. Die stelde na een aantal testjes een burn-out vast, vertelt ze. Ik dacht dat een burn-out alleen voorkwam bij volwassenen met een drukke baan. Voor ziek worden had ik echt geen tijd. Maaike wilde hoge cijfers halen om arts te worden, maar kwam maandenlang thuis te zitten: Alles moest altijd perfect en iedereen moet me aardig vinden. Dankzij haar therapeut leert Maaike de dingen anders aan te pakken: Als iets me teveel wordt, durf ik het te zeggen. Ik wil nog steeds arts worden, maar wie weet lukt dat ook als ik niet alleen de beste cijfers haal.

‘Ik wilde altijd laten zien hoe leuk mijn leven was’

De zeventienjarige Lotte had energie voor tien: Ik liep hard, schreef blogs, deed theater en ook op school ging het goed. Toen ze in de vijfde klas een groot toneelstuk organiseerde, veranderde alles: Ik sliep slecht, kreeg concentratieproblemen en was vaak duizelig. Artsen konden niets vinden. Ze werd doorverwezen naar een psycholoog en bleek een burn-out te hebben. Lastig voor Lotte: Op social media postte ik altijd wat ik deed, wilde laten zien hoe leuk mijn leven was. Ik voelde me extra slecht als ik op Facebook las hoe geweldig iedereen het had. Lotte zat in haar examenjaar en raakte snel achter: Volgend jaar begin ik opnieuw, maar ik moest wel even slikken toen mijn klasgenoten examen deden en ik niet.

Lees het hele verhaal in Psychologie Magazine. LINDA.’s wereldwijf Annemieke Ruggenberg schreef samen met Lotte Stegeman een boek over dit onderwerp: Stop met Stressen. Bestel ‘m hier.

Bron: lindenieuws.nl 

Dit bericht is 22508 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail