Omgaan met depressie in omgeving: ‘Kijk wat je allemaal hebt’ helpt niet

Facebooktwitterlinkedinmail

31 december 2019 –  Opmerkingen als “Kop op” of “Iedereen heeft wel eens een dipje” zijn goed bedoeld, maar wanneer iemand met een depressie kampt, heeft diegene hier weinig boodschap aan. Hoe steun je iemand dan wél?

Stel je voor, je wordt al weken of maanden wakker met een somber gevoel. De duisternis in je hoofd trekt niet weg, het lijkt zelfs alleen maar erger te worden. Simpele taken als boodschappen doen, een wasje draaien of koken lijken nu een enorme opgave. Misschien heb je zelfs zelfmoordgedachten. Dan heb je niets aan een opmerking als ‘We hebben allemaal wel eens een dipje’?

Onwetendheid, gebrek aan kennis en taboe om over psychische problemen te praten zijn de oorzaak van de onhandigheid van mensen bij de confrontatie met iemand met een depressie. En dat si best vreemd aangezien een op de vijf volwassenen hier in hun leven mee te maken krijgt, zo blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut.

Geef geen advies

Dat er een stigma ligt op psychische aandoeningen, maakt het voor mensen met een depressie lastig om ermee naar buiten te komen.  En de goedbedoelde adviezen die mensen geven helpen dan ook niet mee. Een depressie laat zich niet altijd rationeel verklaren. Ook mensen die het goed voor elkaar lijken te hebben kunnen zich heel somber en angstig voelen. Goedbedoelde adviezen kun je beter achterwegen laten want die kunnen ook juist averechts werken.   Wat voor de een werkt, kan voor een ander juist verkeerd uitpakken. Een advies om te gaan sporten kan uitdraaien op weer een teleurstelling als het niet lukt.

Tips

Praten helpt!

Wat je dan wél moet doen wanneer een geliefde, vriend of vriendin of collega met een depressie kampt?  Praten over depressie gevoelens helpt. Vraag dus af en toe hoe het met iemand gaat en vooral hoe het vandaag gaat. Een depressie verloopt grillig. Hoe iemand zich voelt kan sterk wisselen.

Neem initiatief.

Zeg niet: ‘Bel me als er iets is’, maar kom zelf met een concreet voorstel. Hou contact.  Zonder dit soort bezoekjes komen mensen met een depressie al snel in een sociaal isolement terecht.

Bron en uitgebreid artikel: nu.nl

Meer tips:

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl.

Dit bericht is 11375 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail