Kinderen met psychische problematiek vaker ook fysieke gezondheidsproblemen

Facebooktwitterlinkedinmail

23 maart 2024 – Veel kinderen met psychische problemen, bijvoorbeeld autisme of depressie, hebben ook problemen met hun fysieke gezondheid. Obesitas komt drie keer zo vaak voor bij kinderen met psychische aandoeningen dan bij kinderen zonder psychische aandoeningen. Slaapproblemen hebben meer dan de helft van de kinderen met psychische aandoeningen.

Jet Muskens, kinder- en jeugdpsychiater bij Karakter, doet onderzoek naar psychische en lichamelijke problemen bij kinderen en jongeren met ernstige psychische aandoeningen. Op basis van deze resultaten heeft ze met een multidisciplinair team een leefstijlinterventie programma voor  kinderen van 6 tot 12 jaar én hun ouders ontwikkeld dat momenteel onderzocht wordt. Jet promoveert 21 maart op haar proefschrift getiteld Keep The Body in Mind: Towards integrating physical and mental health in child and adolescent psychiatry.

‘Ouders hebben alles geprobeerd’

Muskens: “Het gaat om ernstig zieke kinderen die vaak niet meer naar school kunnen vanwege overprikkeling en agressief gedrag. Ook lukt een sportclub om die reden vaak niet, of ze vallen uit omdat ze minder handig zijn met bewegen, geen aansluiting hebben of niet geaccepteerd worden door andere kinderen. Ouders hebben alles geprobeerd, hebben meerdere hulpverleners gehad, zijn vaak uitgeput, voelen zich machteloos en onbegrepen ”

Met het hele gezin aan de slag

Verandering van gedrag is moeilijk voor iedereen, zeker ook voor kinderen met psychische problematiek en hun ouders. In  het leefstijlprogramma wordt het hele gezin meegenomen. “Want wat als jouw kind door ernstig psychische problemen geen vrienden heeft, weinig vrijetijdsbesteding en geen sportclub, niet naar school wil of niet mag komen vanwege het gedrag, zich eenzaam voelt, het huis kort en klein slaat als hij of zij geen beeldscherm heeft, geen rem heeft op eten of juist te weinig eet door geur, kleur of smaak, en ‘s avonds het gezin wakker houdt omdat hij of zij huilend in bed ligt ?

Ouders maken zich zorgen, zitten vaak vast in de greep van het kind en er is veel stress in huis. In de leefstijlbehandeling gaan we samen met het gezin aan de slag om de algemene basisvoorwaarden bewegen, voeding, slaap in het gezin te verbeteren en samen opzoek naar andere activiteiten voor schermgebruik voor het kind. We verwachten dat het aanpakken van deze basisvoorwaarden in het gezin, een groot effect zal hebben op zowel de psychische als fysieke klachten van het kind net als voor de omgeving waar het kind opgroeit. Onderdeel is ook om de indicaties van medicatie goed te overwegen.”

Verschillende zorgdisciplines

De behandeling bestaat uit psycho-educatie over gezond gedrag, cognitieve gedragstherapie, psychomotore(systeem) therapie in de gymzaal en intensieve thuisbehandeling gegeven door een multidisciplinair team dat speciaal getraind is door verschillende experts uit de verschillende zorgdisciplines voor kinderen (diëtist, kinderslaapexpert, verslavingsexpert, kinderarts). We hopen met dit onderzoek meer inzicht te krijgen over de inzet van gezond gedrag in een gezin op zowel mentale als lichamelijke gezondheid van kinderen met psychische aandoeningen. Wat helpt wel en wat juist niet voor deze kinderen en hun ouders. En wat is er nodig om het gezonde gedrag in deze doelgroep vast te houden. Hiervoor nemen we ook interviews met de kinderen en ouders af.

Voor het onderzoek wordt samen gewerkt met verschillende experts (kinderarts, kindersomnoloog, , diëtist, gedragsdeskundigen, klinisch genetica) op gebied van leefstijlfactoren van het RadboudUMC, Karakter Kinder- en jeugdpsychiatrie, UMC Utrecht, Rijnstate ziekenhuis, GGz Eindhoven, kinderslaapexpert en GGz Centraal.

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 1076 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail