Schakelteam Personen met Verward Gedrag stimuleert gebruik Crisiskaart

Facebooktwitterlinkedinmail

2 maart 2018 – Mensen die een grote kans hebben om verward te raken, kunnen nu overal in Nederland een crisiskaart krijgen. Dat is een pasje waarop staat wat omstanders en hulpverleners moeten doen wanneer iemand in psychische nood verkeert, meldt de NOS.

Iedereen met een psychische kwetsbaarheid, een licht verstandelijke beperking, niet-aangeboren hersenafwijking of lichte dementie heeft recht op een crisiskaart. Daarop staat informatie over medicatie, welke familieleden gebeld moeten worden en hoe anderen zich moet gedragen wanneer het misgaat.

Crisiskaart zorgt voor rust

“Mensen gaan zich rustiger voelen en gedragen wanneer zij een crisiskaart op zak hebben,” zegt Onno Hoes, voorzitter van het Landelijk Schakelteam Personen met Verward Gedrag en voorstander van de crisiskaart, in het radioprogramma Spraakmakers. “Wanneer iemand in contact komt met jou, weet je welke hulp geboden moet worden. Er staan allemaal persoonlijke gegevens op de kaart die je anders niet weet.”

Mensen die verward gedrag tonen belanden vaak ten onrechte in een politie- of isolatiecel. Volgens Hoes zal dit met zo’n kaart minder vaak gebeuren.

Preventieve werking

Het Schakelteam wijst op de preventieve werking die er van de Crisiskaart uitgaat. “In de praktijk blijkt dat het kleine kaartje kan helpen bij het voorkomen van een crisis of ervoor kan zorgen dat een crisis minder heftig is.” Om die reden vindt het Schakelteam dat gemeenten de Crisiskaart moeten omarmen, en zorgen voor financiering en promotie van de kaart in buurthuizen, inloopcentra en sociale wijkteams.

Stijging meldingen verward gedrag

Toenmalig minister Schippers schreef twee jaar geleden al in een rapport dat de zorg voor mensen met psychische problemen beter moet. Het aantal meldingen bij de politie over personen met verward gedrag stijgt elk jaar, maar het is lastig om dat te analyseren.

Zo kunnen meerdere meldingen gaan om één persoon en wordt vaak niet aangegeven om wat voor incidenten en psychische problemen het gaat. Op dit moment hebben 1500 mensen een crisiskaart, maar verwacht wordt dat daar nog duizenden bijkomen.

Bron: NOS

Dit bericht is 4293 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail