FOGO fear of going out; liever niet genieten

Facebooktwitterlinkedinmail

FOGO

30 augustus 2016 – Feesten, etentjes en andere sociale evenementen bewust vermijden uit angst om de grip op je gezonde levensstijl kwijt te raken. Dat noemen ze FOGO: Fear Of Going Out. Uit onderzoek blijkt nu dat maar liefst 1 op de 5 Nederlandse vrouwen hier last van heeft. Wat is het precies?

Feesten, etentjes en andere sociale evenementen bewust vermijden uit angst om de grip op je gezonde levensstijl kwijt te raken. Women’s Health deed onderzoek onder 3140 vrouwen en concludeerde dat 1 op de 5 daarvan zich herkent in Fear Of Going Out (FOGO).

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat veel vrouwen kenmerken van FOGO vertonen. “We spraken een meisje dat gedurende haar hele studententijd maar twee keer is uitgeweest en daar nu van baalt. ‘Had iemand me maar verteld dat ik ook moest genieten’, zei ze. Het is zo zonde om later te denken dat het leven aan je voorbij is gegaan”, zegt Milou Turpijn, hoofdredacteur van Women’s Health .

Zak chips

Turpijn heeft zelf ook last van FOGO gehad. “Twee jaar geleden stond ik verstijfd op de Gay Pride, omdat ik geen zak chips open wilde maken en geen biertje of wijntje wilde drinken. Ik was bang om de controle te verliezen. Na een uur ben ik naar huis gegaan, terwijl ik dat eigenlijk het mooiste feest van het jaar vind.”

Eetstoorniscoach Charlie Paludanus ziet steeds vaker dat mensen doorslaan met gezonde voeding. “Mensen raken het spoor bijster en zijn bang om iets te eten. Dat levert stress op.” Volgens Paludanus is gezond eten prima, maar het belangrijkste is om de juiste balans te vinden. “Zodra je merkt dat je sociale leven beïnvloed wordt door gezond te willen eten, je stiekem gedrag vertoont en niet meer vrij leeft, moet je opletten. Dan maak je geen ontspannen keuzes meer.”

Sociale media

Het grote aantal FOGO-gevallen is volgens Scarlet Hemkes van eetstoorniswebsite Proud2BMe onder andere te wijden aan sociale media waar massaal foto’s worden gedeeld van fitnessgoeroe’s en gezondheidsfreaks. “Je kan er niet omheen. Er staat altijd wel ergens een foto van strakke, dunne mensen. Dit kan vooral averechts werken bij mensen die al onzeker zijn.”

Als je last hebt van FOGO betekent het volgens Hemkes niet dat je gelijk een eetstoornis hebt. Wel is de kans op het ontwikkelen van zo’n stoornis dan groter. Haar advies: “Praat met vrienden als je het herkent. Probeer eens een maand iets minder te sporten en kijk dan hoe je je voelt. Als je er alleen maar gestresst van raakt is dat geen goed teken”.

Nu leef ik relaxed

Turpijn realiseerde zich dat gezond leven ook lekker leven is en wist over haar FOGO heen te stappen. “Uiteindelijk was ik niet fit of gelukkig. Ik was altijd moe van het trainen en had constant een tekort aan calorieën. Het vinden van de balans was lastig, maar nu leef ik relaxed.

Veel sporten doe ik nog steeds, dat is voor mij een uitlaatklep. Verder eet ik weer wat ik wil en denk ik daar niet al te veel over na. Ik geniet bewust.”

Bron: rtlnieuws.nl / womensheatlhmag.nl

Dit bericht is 15046 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail