DJ Tessa Mol doet een #openup over angst- en paniekaanvallen

Facebooktwitterlinkedinmail

6 december 2017 – Tessa Mol,  het DJ-talent van onder andere KX Radio heeft last van paniekaanvallen en ze kiest er bewust voor hier heel open over te zijn, ook op de radio. Zij wil namelijk alleen nog maar eerlijk antwoord geven als iemand vraagt: ‘Alles goed?’, zo vertelt ze bij NPO3FM

“Ik heb last gehad van paniekaanvallen, een hele tijd,” zo vertelt Tessa Mol in haar nieuwe show op KX Radio, het talentenplatform van 3FM. “En met een nieuwe baan, veranderingen en nieuwe mensen, had ik van de week nogal last van een herfstdip. Inclusief een huilbui op mijn werk. Dat is kortom hartstikke kloten, want niemand wil dat. Ik stond jankend bij mijn collega’s en dat is echt heel confronterend ook. Maar oké, het luchtte wel op.”

Props als je je zo kwetsbaar durft op te stellen in je radioprogramma. Tessa vindt het dan belangrijk dat je aangeeft als het niet zo goed met je gaat, iets wat in de huidige tijd niet heel erg voor de hand ligt. Vandaar dat ze op World Mental Health Day in oktober belde met Annemiek Lely (27), van de organisatie Alles Goed?

‘BEST WEL SLECHT EIGENLIJK’ (Zo kondigde de dappere Tessa haar programma over geestelijke gezondheid aan)
Tessa vroeg zich hardop af of het verstandig was op zomaar op radio te zeggen dat ze huilend en trillend op de bank zit en met lood in haar schoenen naar het werk gaat, terwijl werken eigenlijk heel erg leuk is. En dat ze te horen krijgt vanuit haar omgeving: Overdrijf niet zo, doe niet zo onvolwassen, ga niet zitten janken op je werk.

Daarom belde Tessa met Annemiek van Alles Goed?, een organisatie die zich inzet om openheid over depressiviteit te creëren. En omdat de meeste mensen geen eerlijk antwoord durven geven op die vraag. “Het is zo normaal, zo geaccepteerd dat je zegt: ‘Ja, gaat goed’,” zegt Annemiek. “Terwijl je best mag verwachten dat iemand eens een keer zegt: Best wel slecht eigenlijk.”

NIET OORDELEN!
Annemiek heeft regelmatig last van depressies, en sinds kort is ze daar heel open over en ze merkt dat het haar juist helpt. Sterker nog, ze heeft er een baan aan over gehouden. Bij Alles Goed?, dus. “Het is raar, eigenlijk. Want als je iets hebt wat fysiek zichtbaar is, twijfelen mensen er veel minder over om te vertellen wat er aan de hand is.”

En als iemand de waarheid durft te zeggen: niet oordelen. Dat is het allerbelangrijkst volgens Annemiek. “En goedbedoelde adviezen als: ga eens naar buiten of naar dat feestje, ook niet doen. Mensen met een depressie voelen zelf het beste aan wat ze nodig hebben.”

GEWOON IS NIET GENOEG
In het verlengde hiervan sprak Tessa in een andere uitzending met Thijs Launspach (29), die heeft meegeschreven aan het Millennial Manifest. Het is niet voor niets dat veel millennials zoals Tessa last hebben van paniekaanvallen, stress en burn-outs. Een millennial verwacht ontzettend veel van zichzelf, volgens Thijs.

“Het is niet genoeg om gewoon een baan te hebben, je moet een fantastische baan hebben. Een geweldig sociaal leven hebben, interessante reizen maken, een hele fijne relatie en heel veel succes, dan is het pas genoeg. We schroeven de eisen aan onszelf zozeer op, dat we eigenlijk onszelf alleen maar kunnen teleurstellen en vanuit zo’n positie de neiging hebben om steeds harder te werken.”

FOUTEN MAKEN IS OKÉ
Een burn-out is het eindstadium van langere tijd stress hebben, volgens Thijs. “Burn-out is de fase dat je te lang bent doorgegaan en je niet meer de dingen kunt doen die je daarvoor deed en eigenlijk alleen maar bezig zijn moet zijn met herstellen en rust nemen en revalideren.

“Zorg goed voor jezelf,” zegt Thijs tegen Tessa. “Niemand anders doet dat. De signalen van stress – moe, hoofdpijn, snel geïrriteerd – goed in de gaten houden. En niet denken dat je alles al bereikt moet hebben op je 25ste of 30ste. Je hebt de tijd om jezelf te ontwikkelen, wat ook betekent dat je soms niet aan je eigen verwachtingen kunt voldoen, en dat het oké is om fouten te maken.”

Bron: npo3fm.nl

Dit bericht is 4009 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail