Eetstoornis in coronacrisis? Dit maakt het extra moeilijk!

Facebooktwitterlinkedinmail

25 juli 2020 – De maatregelen die genomen worden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben een grote impact op veel mensen. De mentale gevolgen zijn fors en met name mensen die al in geestelijke nood verkeerden of instabiel waren, krijgen het door thuisquarantaine extra moeilijk.

De combinatie van sociale onthouding en angst voor de gezondheid vormen een ideale voedingsbodem voor het bevorderen van eetstoornissen. Voeg daar nog eens het hamstergedrag van sommige mensen aan toe, met lege schappen tot gevolg, en het doemscenario is compleet.

Je leven staat op zijn kop

Door de coronacrisis staat opeens in veel landen het hele leven op zijn kop. In ons land vielen de maatregelen nog mee, maar in sommige landen mochten mensen alleen met een hele goede reden nog de straat op. Om goed met die nieuwe situatie om te kunnen gaan, is een flexibele instelling vereist. Juist dat is wat mensen met een eetstoornis over het algemeen lastig vinden. Ook de angst om mis te grijpen in de supermarkt speelt een rol. Iemand die ziet dat overal om zich heen wordt gehamsterd, gaat vaak zelf ook wat meer inslaan dan nodig is. Maar een volle provisiekast vormt voor iemand met een eetstoornis een behoorlijk gevaar. De combinatie van eten in overvloed en gevoelens van angst kan leiden tot eetbuien. Wanneer die blijven aanhouden, spreken we van een BED eetstoornis. De letters BED staan hier voor Binge Eating Disorder.

Structuur is belangrijk

Opeens de hele dag niets meer te doen hebben, omdat je in thuisquarantaine zit, kan de neiging tot eetbuien versterken. Het is daarom belangrijk dat je ook in coronatijd een zinvolle invulling aan je dagen geeft. Ook als je geen school- of werk-gerelateerde opdrachten hebt, is het van belang om een vast ritme aan te houden. Op vaste tijden eten, voldoende bewegen, een goed dag- en nachtritme en grenzen stellen aan je mediagebruik kan bijdragen aan een positief welbevinden.

Kamp je zelf met een eetstoornis? Besef dat je met de juiste hulp de neerwaartse spiraal kunt doorbreken. Ken je iemand in je omgeving bij wie je een eetstoornis vermoedt? Bied dan een luisterend oor, probeer te achterhalen wat er precies speelt en opper de suggestie om samen met een professionele hulpverlener te gaan praten. Met de juiste begeleiding kan iemand met een eetstoornis het gevecht goed winnen en zichzelf weer hervinden.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1736 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail