Gesprek zonder woorden in Face to Face

Facebooktwitterlinkedinmail

FACE-TO-FACE

22 september 2016 – In het nieuwe EO-programma Face to Face zetten mensen met een vastgelopen relatie een eerste stap richting herstel. De presentatie is in handen van Bert van Leeuwen. “Het is ontroerend om te zien wat er gebeurt als mensen stoppen met praten en elkaar écht gaan aankijken. Ik dacht eerst: ‘Hoe ga ik dat doen, een programma maken met mensen die niks mogen zeggen?’ Maar het is heel bijzonder om te zien hoe iets open kan breken en het mensen verder kan helpen.”

In elke aflevering bezoekt Bert vrienden, liefdespartners en familieleden met een vastgelopen relatie. Hij gaat in gesprek met de deelnemers: wat is er gebeurd waardoor de spanning zo hoog is opgelopen? Bert: “Als beide personen bereid zijn om écht contact met elkaar te maken, elkaar écht aan te kijken, zonder weg te vluchten voor de emotie, zonder te vluchten in woorden, dan gebeurt er iets bijzonders.” Onder leiding van Bert van Leeuwen zetten de twee een eerste stap op weg naar herstel. Ze kijken elkaar tien minuten lang recht in de ogen zonder daarbij te spreken.

Eetstoornis
In één van de afleveringen zien we Jacqueline en haar vader Kees. Zij wil niets liever dan de band met haar vader herstellen. Ze leed aan een eetstoornis en na een jarenlange periode van ruzie en verdriet is de ooit zo hechte vader-dochterband nooit meer zo geworden als toen. Lukt het hen om met een face-to-face-ontmoeting dichter bij elkaar te komen en de zwarte periode achter hen te laten? Ook zien we Nicole en haar ooit zo dierbare vriendin Yvonne. Na een heftige ruzie gaf Yvonne twee jaar geleden aan het contact te willen verbreken. Sindsdien hebben ze elkaar niet meer gezien of gesproken. Nicole mist haar vriendin. Zal een Face to Face gesprek hen helpen om hun vriendschap een tweede kans te geven? Ook

Bert van Leeuwen en Barbara Nanninga
Met een face-to-face confrontatie kan een diepgeworteld conflict worden doorbroken. “Door elkaar lang aan te blijven kijken komen er allerlei emoties naar boven die je niet langer meer voor jezelf en de ander kunt verstoppen. Het is het begin van een bijzonder proces!”, vertelt Van Leeuwen. Tijdens de Face to Face sessies helpt psychologe Barbara Nanninga de processen en emoties te duiden. Zij heeft haar sporen onder andere verdiend met programma’s als Help Mijn Man Heeft een Hobby, Diagnose Gezocht en Mijn Leven in Puin.

Vanaf woensdag 5 oktober, 22.10 uur op NPO 1

Bron: eo.nl

Dit bericht is 3711 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail