Ondergewicht ‘dodelijker’ dan overgewicht. Te laag BMI is een hoger risico op overlijden.

Facebooktwitterlinkedinmail

weegschaal, anorexia

Mensen die te weinig wegen, lopen een twee keer zo groot risico op vroegtijdig overlijden als mensen met een gezond gewicht. Mensen met overgewicht of obesitas hebben 1,2 en 1,3 keer zo veel kans. Dat blijkt uit een onderzoek van het St. Michael’s Hospital.

De onderzoekers analyseerden de resultaten van meer dan vijftig eerdere studies waarin deelnemers meer dan vijf jaar werden gevolgd. Er werd gekeken naar verbanden tussen BMI en sterfgevallen met verschillende oorzaken.

Mensen van alle leeftijden met ondergewicht (een BMI van 18,5 of lager) bleken 1,8 keer zo veel kans op overlijden te hebben als mensen met een gezond gewicht (een BMI tussen 18,5 en 25,9). Mensen met overgewicht of obesitas hadden respectievelijk 1,2 en 1,3 keer zo veel kans op overlijden als degenen met een gezond gewicht.

Factoren die verband hielden met een verhoogd risico op overgewicht waren ondervoeding, drugs- of alcoholgebruik, roken, armoede en psychische problemen.

Spiermassa

“BMI weerspiegelt niet alleen vet, maar ook spiermassa. Als we BMI willen blijven gebruiken in de gezondheidszorg, moeten we ons realiseren dat een robuust en gezond persoon iemand is met een redelijke hoeveelheid lichaamsvet en voldoende bot- en spiermassa”, zegt hoofdonderzoek Joel Ray. Hij adviseert om ook te kijken naar de middelomtrek.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of Epidemiology and Community Health.

Bron: gezondheidsnet.nl 

Dit bericht is 85775 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail