Een op de drie mensen voelt zich geregeld eenzaam maar is niet zielig

Facebooktwitterlinkedinmail

27 september 2018 – Een op de drie mensen in Nederland voelt zich geregeld eenzaam. In de Troonrede wees de Koning vorige week op ieders verantwoordelijkheid om te ‘bouwen aan een hechte samenleving’, omdat we ‘te veel naast elkaar leven.’ Het treurige bewijs: Sensoor de Landelijke Luisterlijn krijgt maandelijks 10.000 mensen aan de lijn die dringend behoefte hebben aan (diepgaander) menselijk contact. Dit probleem verhelpen we als samenleving niet door ‘eenzamen’ zielig in een hokje te stoppen. Als we beter naar elkaar leren luisteren zouden we een stuk beter af zijn.

Niet voor niets is er een pact Eén tegen eenzaamheid gesloten door Minister de Jonge, dat ook is ondertekend door Sensoor, de Landelijke Luisterlijn. Want eenzaamheid is het grootste achterliggende probleem waarom mensen contact opnemen met een vrijwilliger van de Luisterlijn. Mensen kunnen of willen hun verhaal niet kwijt in de eigen omgeving. Maar vreemd genoeg zegt bijna niemand dat hij eenzaam is, terwijl onderzoek wél aantoont dat eenzaamheid vaak voorkomt. Daar zit een discrepantie die gevoed wordt door het beeld dat er bestaat van eenzamen in de maatschappij.

Stop eenzamen niet in een hokje
Monique van Bijsterveld, directeur van Sensoor, de Landelijke Luisterlijn, pleit ervoor eenzamen niet in een ellendig hokje te stoppen. Van Bijsterveld: ‘Eenzaamheid is een veelkoppig monster. Je lost het probleem niet op door mensen zielig te gaan vinden. Ook niet door één keer met ze mee te gaan op uitje. Wel kun je eenzaamheid blijvend tegengaan door mensen te leren weer écht naar elkaar te luisteren. Weer échte aandacht voor elkaar te hebben en te vragen ´Hoe gaat het?´ in plaats van ´Alles goed?´

Eenzaamheid kun je volgens Van Bijsterveld ook tegengaan door mensen onderling écht contact te laten maken in hun eigen buurt. Dat is de reden waarom Sensoor in het hele land buurtlunches organiseert in samenwerking met Albert Heijn tijdens de Week tegen de Eenzaamheid.

Iedereen is wel eens eenzaam
Iedereen krijgt in zijn leven te maken met eenzaamheidsgevoelens. Wouter Stuivenwold, psycholoog bij Sensoor, de Landelijke Luisterlijn vertelt: ‘We willen mensen die zich eenzaam voelen een hart onder de riem steken door te benadrukken dat ze niet zielig zijn. In deze samenleving toegeven dat je je eenzaam voelt, voelt als zeggen dat je mislukt bent. Maar eenzame mensen zijn geen mislukkingen. Iedereen krijgt met eenzame gevoelens te maken op een bepaald moment. Soms alleen maar tijdelijk. Maar als het meer structureel is, dan is er vaak sprake van een negatief patroon, een neerwaartse spiraal. Het is dan fijn als er iemand in de omgeving is die kan helpen dat patroon te doorbreken. Iedereen kan daar een rol in spelen; de buurman, een kennis, wie dan ook.’

Sensoor, de landelijke luisterlijn
Sensoor is al 60 jaar de grootste organisatie in Nederland die een luisterend oor op afstand biedt. Vanuit 26 locaties door het hele land voeren zo’n 1.200 vrijwilligers dag en nacht bijna 300.000 anonieme gesprekken per jaar, via telefoon, chat en e-mail. Deze vrijwilligers worden opgeleid en begeleid door beroepskrachten. Sensoor wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hoor jij vaak dat je goed kunt luisteren? Dan is Sensoor naar jou op zoek. Geef je op als vrijwilliger via www.sensoor.nl.

Behoefte aan een luisterend oor? Bel naar 0900-0767 of chat of mail via www.sensoor.nl.

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 9168 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail