Antes waarschuwt: duizenden mensen leven in totaal isolement

Facebooktwitterlinkedinmail

13 februari 2017 – Ze zijn eenzaam, vervuild, arm en vaak verstoken van gas, water en licht. Volgens Antes, één van de grote instellingen voor de geestelijke gezondheidzorg, leven duizenden mensen in Nederland in totaal isolement. “We zijn enorm geschrokken.”, zo meldt RTLnieuws.nl

Antes startte vier maanden geleden een project in Rotterdam, samen met Woonbron. De wooncorporatie stuit steeds vaker op mensen die het niet redden en wil voorkomen dat kwetsbare mensen op straat gezet worden.

Achter zeker honderd voordeuren troffen ze ‘een heel ernstige situatie’ aan. Mensen die vervuild in armoede leven en geen hulp krijgen. Mensen die al vijf jaar zonder gas, water en licht zaten en zelfs een vrouw met acht kinderen die in tweekamerflat woonde met gaten in de vloer en overal ongedierte.

Zorgmijders

“Het zijn mensen die verslaafd zijn, in psychische nood verkeren, zijn afgegleden. Zorgmijders, mensen die vergeten zijn”, vertelt Antes-woordvoerder Koen Burgerhout. Doordat deze mensen bijvoorbeeld geen huur meer betaalden, of bezoek kregen van een onderhoudsmonteur die een vervuilde woning trof, werden ze opgespoord.

Antes is er zeker van dat dit totaal isolement niet alleen mensen treft in de twee onderzochte wijken maar duizenden in Nederland. Burgerhout noemt het een direct gevolg van de veranderingen in het Nederlandse zorgsysteem. “Wie een probleem heeft, moet zelf om hulp vragen. Alleen doen zorgmijders dat niet. Die zijn bang, beschaamd of weten de weg niet.”

Hulp in de wijk

Buren en naasten trekken volgens hem soms aan de bel bij (stank-)overlast. “Maar niet iedereen weet welke instanties je kunt bellen. Veel mensen raken verward in het systeem.” Antes pleit er dan ook voor dat GGZ-hulpverleners weer terugkomen in de wijken. “Hierdoor kunnen mensen eerder de juiste ondersteuning krijgen en wordt een hoop kosten bespaard.”

Hij vergelijkt het met de brandweer. “Die zijn overal aanwezig en worden voor de aanwezigheid betaald en niet afgerekend op de brand die ze blussen. Ook de GGZ moet 24 uur per dag, zeven dagen in de week beschikbaar zijn.”

Het project van Antes en Woonbron loopt nog tot april en wordt bekostigd door Antes zelf. Het is nu in gesprek met de gemeente en zorgverzekeraars over een vervolg. Burgerhout: “Onze werkwijze heeft veel huisuitzettingen voorkomen en daarmee veel geld bespaard. We hopen dat het project voortgezet kan worden.”

Bron: rtlnieuws.nl

Dit bericht is 5919 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail