Depressiepreventie Op Volle Kracht niet effectief

Facebooktwitterlinkedinmail

Pesten+op+school

24 mei 2016 – Op Volle Kracht (OVK) lijkt geen effectieve depressiepreventie bij middelbare scholieren in achterstandswijken. Dat concludeert Karlijn Kindt uit het onderzoek waarop ze vrijdag 20 mei promoveerde aan de Radboud Universiteit.

Ruim 1.300 jongeren tussen 11 en 16 jaar uit achterstandswijken vulden gedurende een jaar vragenlijsten in om zo het effect van het groepsgerichte preventieprogramma OVK te testen. OVK is ontwikkeld om toename van depressieve klachten bij jonge adolescenten te voorkomen. De behandeling bestaat uit lees- en schrijfopdrachten, rollenspellen en discussies, waardoor jongeren negatieve gedachten leren herkennen en omzetten in positieve gedachten.

OVK lijkt geen effectieve depressiepreventiemethode voor middelbare scholieren in achterstandswijken, aldus Kindt. Het programma helpt niet om een negatieve denkstijl aan te passen. Wel bleek dat kinderen van ouders met psychische problemen mogelijk baat hebben bij het programma. Dit sluit aan bij eerder onderzoek waaruit blijkt dat depressiepreventie vooral nuttig is bij specifieke doelgroepen, zoals jongeren die al somberheidsklachten hebben.

Verder bleek dat een negatieve denkstijl niet voorspellend is voor de mate waarin jongeren last hebben van somberheidsklachten.

Bron: nji.nl 

Dit bericht is 3265 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail