Roken tijdens zwangerschap vergroot risico op schizofrenie

Facebooktwitterlinkedinmail
roken zwanger, schizofrenie
24 mei 2016 – Kinderen waarvan de moeder heeft gerookt tijdens de zwangerschap hebben mogelijk meer kans op schizofrenie. Amerikaanse en Finse onderzoekers bestudeerden gegevens van ruim duizend gevallen van schizofrenie van mensen geboren tussen 1983 en 1998 in Finland.

De analyse toont aan dat een hoger niveau aan nicotine tijdens de zwangerschap de kans op schizofrenie bij het kind met 38 procent verhoogt. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry.

Roken tijdens de zwangerschap kan volgens de onderzoekers meerdere gevolgen hebben voor de gezondheid van het kind, voor en na de geboorte. Zo heeft nicotine invloed op de ontwikkeling van het brein, heeft het gevolgen voor ontwikkelingen op neurologisch gebied en vergroot het de kans op een laag geboortegewicht.

Hoofdauteur van het onderzoek Alan Brown hoopt dat het onderzoek bijdraagt aan een gezondere levensstijl van moeders. “De resultaten onderstrepen het belang van educatie over volksgezondheid en de consequenties die roken voor kinderen hebben op de lange termijn.”

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 3125 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail