Terugval na depressie voorkomen? UMCG brengt informatiebrochure uit

Facebooktwitterlinkedinmail

14 juli 2017 – De Depressiestudie van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een informatiebrochure uitgebracht getiteld “Terugvalpreventie Depressie”. De brochure is tot stand gekomen naar aanleiding van de landelijke publieksdag van 20 mei 2017 in Zeist, die georganiseerd werd door de Depressie Vereniging, de Depressiestudie van het UMCG en de Universiteit Utrecht. Op deze publieksdag kwamen wetenschappelijke inzichten en ervaringsverhalen aan bod rond het thema: “Depressie voorkomen: wat werkt voor jou?”

Terugval na depressie is een groot probleem. De kans op terugval wordt groter na elke depressieve periode. Uit onderzoek blijkt dat je na één depressie al 40 tot 60% risico loopt op een nieuwe depressie. Na twee depressies is dat al 60% en bij drie of meer perioden 90%. Het goede nieuws is dat er effectieve methoden bestaan om terugval te verminderen, zoals het doorslikken van antidepressieve medicatie of het volgen van een preventieve psychologische training of therapie. Helaas blijkt uit een ledenonderzoek van de Depressie Vereniging dat bij meer dan de helft van de mensen die hersteld zijn van een depressie tijdens hun behandeling niet voldoende worden ingelicht over preventiemogelijkheden. Reden genoeg om meer aandacht te besteden aan de mogelijkheden die er zijn om terugval te voorkomen.

De onderzoekers van de Depressiestudie, waarin onderzoek gedaan wordt naar de werkingsmechanismen van preventieve cognitieve therapie, proberen middels de brochure aan deze behoefte om meer informatie te voldoen. In de brochure worden verschillende methoden voor het voorkomen van een nieuwe depressie besproken die wetenschappelijk onderzocht en effectief gebleken zijn, zoals preventieve cognitieve therapie, mindfulness based cognitieve therapie en het doorslikken van antidepressieve medicatie. Ook wordt aandacht besteed aan het afbouwen van antidepressiva. Veel mensen willen niet langere tijd antidepressiva gebruiken, maar afbouwen lijkt vaak moeilijker dan gedacht. Uit ervaringen van mensen die depressief zijn geweest blijkt dat mensen ook baat hebben bij het zich bezig houden met zingeving, leefstijl (zoals sporten en een gezond voedingspatroon) en lotgenotencontact. In de brochure wordt tenslotte lopende wetenschappelijke studies genoemd die onderzoek doen naar terugval en waar geïnteresseerden aan mee kunnen doen.

De brochure kan verkregen worden op www.depressiestudie.com/nieuws/downloads..

Bron: persbericht

Dit bericht is 6943 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail