De mentale gezondheid in de wereld is verbeterd

Facebooktwitterlinkedinmail

30 juni 2024 –  Het gaat beter met de wereldwijde  mentale gezondheid. Dat is de conclusie  van het onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup . Het niveau van ervaren positieve gevoelens zit op hetzelfde niveau als voor de coronapandemie. Dat geldt met name voor de Latijns-Amerikaanse en Zuidoost-Aziatische landen.

Voor het onderzoek zijn 146.000 mensen in 142 landen geïnterviewd. Daaruit blijkt dat voor het eerst sinds 2024  mensen  minder negatieve gevoelens als stress, verdriet en boosheid ervaarden.
Ruim zeven op de tien mensen geven aan plezier  te hebben in hun dagelijks leven . Het zijn vooral jongeren  onder de dertig die zich positief uit laten .

Mensen in Paraguay en Panama zijn het meest tevreden over hun mentale gezondheid. Gevolgd door inwoners uit  Indonesië, Thailand en Maleisië  zo blijkt uit het onderzoek.

Met de inwoners van  West-Afrikaanse land Guinee gaat het minder goed.  Zij ervaren door de militaire staatsgreep  in 2021 een staatsgreep veel onrust en negatieve ervaringen.  Ook inwoners van Israël hebben aangegeven dat ze te maken hebben met stress en angst. Het land staat op een gedeelde plek met de landen Afghanistan en Liberia.

Ook in Nederland is verbetering zichtbaar 

Tijdens de coronapandemie namen de mentale gezondheidsproblemen aanzienlijk toe, met name onder jongeren en jongvolwassenen. Verschillende studies hebben sindsdien aangetoond dat de situatie zich geleidelijk verbetert. Zo rapporteerden Nederlandse  jongeren in recente onderzoeken minder stress en eenzaamheid, en een daling in zelfmoordgedachten​ (RIVM)​​

Bron: nu.nl / rivm.nl

Dit bericht is 643 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail