Kinderen met obesitas hebben meer kans op depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

dik_kind_365x243, obesitas

27 mei 2016 – Kinderen met een ernstige vorm van obesitas hebben volgens een Amerikaanse studie al vanaf het eerste jaar op de basisschool meer kans om zich sociaal terug te trekken en laten eerder tekenen van depressie zien. Daarnaast zijn ze ook minder favoriet bij kinderen van hun eigen leeftijd en worden ze sneller gepest en belachelijk gemaakt door hun klasgenoten die een gezond gewicht hebben, zo meldt nu.nl.

Onderzoekers keken naar 1.164 kinderen, afkomstig van 29 verschillende scholen uit de Amerikaanse staat Oklahoma, die in het eerste jaar van de basisschool zaten. Hierbij namen zij het sociale en emotionele leven van kinderen met obesitas onder de loep. Het percentage van de kinderen met obesitas lag in de verschillende steden tussen 28 en 41 procent.

Gewicht
Hoe meer overgewicht de kinderen hadden, hoe meer consequenties de kinderen ervoeren. Kinderen met ernstige obesitas hadden meer last van pesterijen dan kinderen met overgewicht.

Deze kinderen werden door hun leeftijdsgenoten het minst genoemd als favoriete persoon om vrije tijd mee door te brengen. Als mogelijk gevolg tonen kinderen met obesitas sneller symptomen van depressie dan hun gezondere leeftijdsgenoten.

Lijden
Amanda W. Harrist, onderzoeksleider van de studie, denkt dat door dergelijke situaties gewichtsproblemen op de lange termijn erger kunnen worden. Zo zouden kinderen meer gaan eten om zo met de emotionele pijn van afwijzing om te gaan. “Kinderen die worden buitengesloten, zoals het geval is met de kinderen met ernstig overgewicht in onze studie, lijden daar veel onder. Ze hebben last van eenzaamheid, depressie en agressie.”

Volgens het onderzoek moet er meer aandacht komen voor interventie en preventie tussen de relaties op jonge leeftijd. “De kans is groot dat deze kinderen spijbelen of stoppen met school op latere leeftijd.”

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 3405 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail