Daag jezelf uit met meer beweging

Facebooktwitterlinkedinmail

5 januari 2021 – Sporten lijkt misschien net voor iedereen weggelegd. Het vergt tijd, energie en toewijding, zeker vanaf het moment waarop je het heel serieus begint te nemen.

Daarbij hebben veel mensen een heel druk bestaan. Dat betekent dat hun agenda’s te vol zitten om zich nog met extra lichaamsbeweging bezig te houden. En hebben ze een gaatje, dan ontbreekt het vaak aan energie. Werk en studie zijn al zwaar genoeg, dan kunnen we er extra inspannende activiteiten echt niet nog bij gebruiken. Natuurlijk wil iedereen graag iets actiever zijn, maar met hoe ons dagelijkse leven op dit moment is ingericht lukt dat gewoonweg niet.

Verschillende haaiensoorten sterven wanneer ze stoppen met zich voortbewegen. Mensen hebben dat probleem niet, alleen zul je merken dat je veel meer uit het leven haalt wanneer je dagelijks voldoende beweegt. Je wordt er veel actiever door en zit ook nog eens een stuk beter in je vel. Er bestaan een heleboel verschillende manieren om dit aan te pakken. Hieronder hebben we een aantal tips verzameld waarmee ook jij aan een gezondere levensstijl kunt beginnen.

Onderzoek 

Onderzoek wijst erop dat hoe meer iemand beweegt, hoe lager de kans op depressie is. Intensieve training werkt het best. Dat geldt zowel voor intensieve krachttraining als intensieve aerobe inspanning, zoals hardlopen. De mate van depressie of de intensiteit van de training maakt daarbij niet uit en krachttraining heeft vergelijkbare effecten als hardlopen. Duidelijk is wel dat vaker sporten meer effect heeft dan minder sporten.

Weerstandstraining heeft de depressieve symptomen van volwassenen aanzienlijk verminderd, ongeacht de gezondheidstoestand of significante verbeteringen in kracht, zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in JAMA Psychiatry . Gewichtstraining heeft vergelijkbare voordelen voor de geestelijke gezondheid als voor aërobe oefeningen, zoals joggen. De onderzoekers bevelen aan om minstens twee keer per week te trainen en ongeveer 10 herhalingen van 10 verschillende oefeningen om kracht te bouwen uit te voeren.

Eropuit gaan

Trek die voordeur open en ga een paar blokjes om. Natuurlijk kun je ook nog grotere afstanden afleggen! En ja, mocht de omgeving om jouw sportactiviteiten uit te voeren buiten loopafstand liggen, dan rijd je daar gewoon naartoe in je auto of op je motor. Eventueel met een fietsenrek achterop om je mountainbike mee te nemen. Joggen en hardlopen zijn wat dat betreft een stuk gemakkelijker, want afgezien van sportkleding en een eventuele bidon met verkoelend water of een oppeppende sportdrank, heb je helemaal niets nodig.

Je merkt vanzelf dat deze manier van sporten ook heel ontspannend kan werken, omdat je zelf je tempo en voortgang bepaalt. Leg steeds grotere afstanden af, zodat je jezelf zowel mentaal als fysiek uitdaagt.

Kleine momentjes pakken

Er zijn voldoende momenten op een dag waarop je vrij weinig doet. Kleine of grote pauzes op je werk of school, bijvoorbeeld. Nadat je je lunch of tussendoortje – wel een gezonde, mogen we hopen! – soldaat hebt gemaakt, kun je ook eens een stukje gaan lopen. Zo komen je spieren los en maak je tegelijkertijd je hoofd wat vrij. Op deze manier ben je beter in staat om je dagelijkse taken en de uitdagingen die daarbij komen kijken het hoofd te bieden!

Gezond eten

Het is allemaal zo verleidelijk, al die snacks en soorten junkfood waar jouw smaakpapillen naar smachten. Maar soms moet je gewoonweg sterk zijn en dergelijke dingen laten staan om je lichaam meer kans te geven aan te sterken en alleen de voedingsstoffen tot zich te nemen die je daadwerkelijk nodig hebt. Laat daarom die lekkernijen en ongezonde hapjes eens staan, ook wanneer je ontspannen op de bank een film kijkt. Er zijn voldoende gezonde snacks om uit te kiezen, zoals komkommer en wortel. Voeg daar nog een versgeperste vruchtensap of smoothie aan toe en jouw avond is compleet!

Trainen waar en wanneer het jou uitkomt

Fietsen en hardlopen gaan nogal moeilijk wanneer het buiten te koud is of de stralen van de zon te fel zijn. De echte doorzetter waagt zich er misschien aan, hoewel de kans dat je in barre weersomstandigheden kou vat natuurlijk behoorlijk is. In plaats daarvan kun je in dergelijke situaties je sportactiviteit beter naar binnen verplaatsen door het gebruik van een loopband bijvoorbeeld.

Veel heb je daarvoor niet nodig. Natuurlijk passende kleding, een matje en wellicht enkele gewichten. Maar natuurlijk zijn er ook nog genoeg rek- en strekoefeningen om uit te voeren. Deze maak je nog uitdagender wanneer je een weerstandsband gebruikt. Deze wekt, zoals de naam al aangeeft, weerstand op naarmate je deze verder uitrekt. Dat maakt iedere oefening die je ermee doet nog zwaarder en een grotere uitdaging! Weerstandsbanden zijn in verschillende soorten en kleuren verkrijgbaar.

Bron:  persbericht

Dit bericht is 4477 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail