Ggz-medewerkers en deel van de ggz-patiënten krijgen voorrang bij vaccinatie

Facebooktwitterlinkedinmail

5 januari 2021 – Ook MIND is verheugd dat het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport op maandag 4 januari heeft laten weten dat ggz-medewerkers en ggz-patiënten die in een instelling verblijven, voorrang krijgen bij het vaccineren. Wij en de naasten van deze cliënten zijn opgelucht dat de noodzakelijke zorg voor mensen complexe psychsiche aandoeningen hierdoor gecontinueerd kan worden en dat deze groep niet ook nog eens voor besmetting hoeft te vrezen.

In de planning van VWS worden zowel de medewerkers als de patiënten die in een ggz-instelling verblijven met voorrang ingeënt. MIND directeur Marjan ter Avest is verheugd met dit besluit: “Veel patiënten hebben te maken met een combinatie van geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen. Zij zijn dus extra kwetsbaar voor het corona-virus. Bovendien is het uitermate moeilijk om de corona-maatregelen te hanteren bij het verlenen van zorg aan mensen met complexe aandoeningen in een instelling. Zorg door medewerkers in witte pakken en mondkapjes voor en het gebrek aan menselijk contact, is onwenselijk. We zijn erg blij dat VWS hiermee erkenning geeft aan de noodzaak van de ggz.”

De afgelopen weken heeft MIND samen met de Nederlandse ggz en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie hard gelobbyd (zie het eerdere pleidooi van MIND hierover) om medewerkers en patiënten in de ggz op de vaccinatielijst te krijgen. Vanwege de schaartse van het vaccin is het helaas niet mogelijk om voor alle doelgroepen voorrang te realiseren. MIND stelt nog wel vragen aan VWS over welke organisaties precies onder de wijkverpleging en WMO vallen. Opvang in de buurt van mensen met een psychische kwetsbaarheid is tijdens corona essentieel gebleken. MIND pleit ervoor dat ook mensen die werkzaam zijn bij zelfregiecentra, FACT-teams, opvang en beschermd wonen, snel ingeënt worden.

Cliënten en naasten die vragen hebben over de werking en eventuele bijwerkingen van het vaccin in combinatie met hun medicatie, adviseren wij om contact op te nemen met de behandelaar dan wel voorschrijver van hun medicijnen.

Bron: mindplatform.nl  

Dit bericht is 2622 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail