Computer biedt hulp bij depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

e-health, depressie

12 juli 2016 – Het Radboudumc heeft samen met de Radboud Universiteit een nieuwe digitale therapie voor de behandeling van depressie ontwikkeld, CBM-Geheugen. Deze behandeling komt beschikbaar voor psychiatrische klinieken in de Duits-Nederlandse grensregio.

Depressie komt zowel in Nederland als Duitsland veel voor. Gelukkig is er goede medicatie en zijn er effectieve psychologische behandelingen beschikbaar. Deze behandelingen zijn echter duur en vragen veel inzet van behandelaars. CBM-Geheugen is een betaalbare en gemakkelijke manier om de behandeling van mensen met een depressie te ondersteunen.

CBM-Geheugen is ontwikkeld om aanvullend bij een andere behandeling voor depressie aan te beiden. Hierdoor kan het behandeleffecten versterken en knappen depressieve mensen sneller op, waardoor ze minder lang behandeld hoeven te worden. Doordat de CBM-Geheugen behandeling via de computer aangeboden wordt kunnen mensen hier zelfstandig mee werken en is het een betaalbare en vooral ook gemakkelijke manier waarop depressieve mensen zichzelf kunnen helpen.

Interregionale samenwerking

De CBM-Geheugenbehandeling wordt momenteel beschikbaar gemaakt voor psychiatrische klinieken in de Duits-Nederlandse grensregio. Dit vindt plaats binnen een onderzoeksgroep bestaande uit gedragswetenschappers, psychiaters en psychologen, geleid door Janna Vrijsen en Indira Tendolkar van het Radboudumc en Bernhard Müller van de LVR kliniek Essen. Het project loopt momenteel bij het Radboudumc, de LVR kliniek Essen, de universiteit van Duisburg-Essen en in de LVR kliniek Bedburg-Hau.

Behandeling op afstand

Naast het aanbieden van CBM-Geheugen binnen de klinieken, ontwikkelt de onderzoeksgroep een applicatie voor mobiele telefoons. Dit betekent dat depressieve mensen, en ook mensen die in het verleden depressief zijn geweest en terugval willen voorkomen, de behandeling thuis kunnen gebruiken. Het project met de naam Depressie-behandeling op afstand wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en mede gefinancierd door de Europese Unie, het MWEIMH NRW, de Provincie Gelderland en de Provincie Limburg.

Bron: radbouwumc.nl

Dit bericht is 3279 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail