Een kwart van de meisjes en tien procent van de jongens van 14 jaar is depressief

Facebooktwitterlinkedinmail

11 december 2017 – Uit nieuw Brits onderzoek blijkt dat een kwart van de meisjes (24%) en bijna een op de 10 jongens (9%) is depressief is op de leeftijd van 14 jaar. Onderzoekers van de University of Liverpool en University College London analyseerden informatie over meer dan 10.000 kinderen geboren in 2000-2001 die deelnemen aan de Millennium Cohort Study.

Op de leeftijd van 3, 5, 7, 11 en 14 rapporteerden ouders over de psychische gezondheid van hun kinderen. Toen ze 14 jaar oud waren, werden de kinderen zelf vragen gesteld over hun depressieve klachten. Op basis van dit onderzoek onder de 14-jarigen van hun emotionele problemen, blijkt dat 24 procent van de meisjes en 9 procent van de jongens last van depressie.

Familie inkomen

Het onderzoek, gepubliceerd met het National Children’s Bureau, onderzocht ook de verbanden tussen depressieve symptomen en gezinsinkomen. Over het algemeen hadden 14-jarigen uit beter gesitueerde gezinnen minder kans op meer depressieklachten dan hun leeftijdsgenoten uit armere gezinnen.

De rapporten van de ouders over psychische problemen waren ongeveer hetzelfde voor jongens en meisjes in hun kindertijd,  Echter, tegen de tijd dat ze de vroege adolescentie bereikten op de leeftijd van 14 jaar, nemen de  emotionele problemen bij meisjes met 18 procent toe waaronder symptomen van depressie en angst, vergeleken met een toename van 12 procent van psychische problemen bij de jongens. Jongens hebben wel meer kans dan meisjes om gedragsproblemen te ontwikkelen gedurende de kindertijd en vroege adolescentie.

Professor Emla Fitzsimons, directeur van de Millennium Cohort Study, zei: “Deze bevindingen leveren het bewijs dat de psychische problemen bij meisjes sterk toenemen als ze de adolescentie ingaan, en dat verder onderzoek met behulp van deze gegevens nodig is om de oorzaken en gevolgen hiervan te begrijpen. ”

Omdat de eigen verslagen van de 14-jarigen over hun psychische problemen anders waren dan die van hun ouders, benadrukt dit onderzoek hoe belangrijk het is om de opvattingen van jongeren zelf over hun eigen geestelijke gezondheid te serieus te nemen.

Anna Feuchtwang, Chief Executive van het National Children’s Bureau, zei: “Het is verontrustend dat er aanwijzingen zijn dat ouders de psychische gezondheid van hun dochters onderschatten, terwijl ouders misschien symptomen van hun zonen wel oppikken, die door jongens zelf niet worden gemeld.

De volledige studie, getiteld ‘Geestelijke gezondheidsproblemen bij kinderen van de nieuwe eeuw’, is hier te vinden. (Pdf)

Bron: sciencedaily.com

Dit bericht is 6890 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail