Met autisme een baan krijgen is niet vanzelfsprekend

Facebooktwitterlinkedinmail

26 september 2017 – Zeg je tijdens een sollicitatiegesprek dat je autisme hebt? De ene sollicitant is er open over, de ander wil er niet op worden afgerekend en houdt het voor zich. “Niet elke werkgever reageert even begripvol.” zo meldt RTLnieuws.

“Zet autisme niet op je cv, dan kan de werkgever je al stigmatiseren voordat hij je gezien heeft”, zegt Jeanet Landsman. Ze is onderzoeker en projectleider bij Toegepast Gezondheidsonderzoek (TGO) van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ze deed diverse onderzoeken naar autisme en werk.

In Nederland hebben 190.000 mensen autisme. Ongeveer 28 procent van hen heeft betaald werk. “Over of je een nieuwe werkgever wel of niet over je autisme vertelt, zijn de meningen verdeeld”, zegt Landsman. Toch raadt zij aan de diagnose niet te camoufleren. Als je zeker weet dat dit de goede baan is voor jou, is het beter om eerlijk te zijn.

Oog voor detail

“Vertel het niet lacherig of met humor, maar serieus en positief. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb de diagnose autisme gekregen en dat betekent voor mij….'” Landsman adviseert om de werkgever daarna meteen te vertellen wat je toegevoegde waarde voor het bedrijf kan zijn. “Zeg bijvoorbeeld dat je urenlang geconcentreerd kan werken en oog hebt voor detail.”

Ben ook meteen eerlijk over wat je nodig hebt om goed je werk te kunnen doen. “Als je er tijdens het gesprek achterkomt dat je in een rumoerige kantoortuin moet werken, terwijl jij je alleen kunt concentreren in een rustige werkomgeving. Als dat niet is aan te passen, is dit misschien niet de beste baan voor jou.”

Mooi en ideaal, niet realistisch

“Het is mooi en ideaal om eerlijk te zijn over je autisme tijdens je sollicitatie. Toch kiezen veel mensen ervoor dit niet te doen”, zegt Joli Luijckx van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. “Als mensen ervaren dat hun eerlijkheid verkeerd uitpakt, doen ze het niet nog een keer.”

“Als een sollicitant voor een werkgever zit die kennis heeft van autisme, kan hij rekenen op meer begrip. Helaas reageert niet elke werkgever even begripvol.” In de ICT-branche is autisme veel geaccepteerd, maar in het onderwijs en de zorg valt volgens Luijckx nog een wereld te winnen.

Bekijk hier de video met het verhaal van Johan .  Johan vertelde tijdens zijn sollicitatie niet dat hij autistisch is: ‘Ik vond het niet relevant’

Bron en bekijk de video’s: rtlnieuws.nl