Rijbewijs ingetrokken na eerlijk melden van een depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

31 januari 2019 – Je rijbewijs moeten inleveren omdat je in 2012 een depressie hebt gehad: het overkwam muzikant en schrijver Aafke Romeijn nadat ze voor het aanvragen van haar aanhangerrijbewijs de verplichte gezondheidsverklaring van het CBR eerlijk invulde. “Ik nam aan dat het CBR zou begrijpen dat die depressie niet meer uitmaakt. Maar dat was dus dom.” zo meldt RTLnieuws.

Romeijn had al een normaal rijbewijs en wilde in december, na weer te hebben gelest, het examen voor haar rijbewijs BE aanvragen. “Bij de gezondheidsverklaring kreeg ik de vraag of ik ooit gediagnosticeerd was met een psychische aandoening. Daar heb ik ja op geantwoord, want ik ben in 2012 gediagnosticeerd met een depressie.”

Niet relevant

Daarop kreeg ze een brief waarin stond dat het CBR haar aanvraag niet kon goedkeuren omdat het meer informatie wilde van haar medisch specialist. “Maar die heb ik niet, want ik ben niet meer in behandeling omdat ik gewoon gezond ben. De huisarts heeft vervolgens een brief opgesteld waarin stond dat ik ooit een depressie heb gehad, maar nu niet meer, dus dat dit niet relevant was voor mijn rijvaardigheid.”

Ze dacht dat daarmee de kous af was, maar niets bleek minder waar. “Vervolgens kreeg ik een brief dat mijn normale rijbewijs ongeldig was verklaard. Ook moet ik me vanaf nu iedere vijf jaar laten keuren door een medisch specialist van het CBR. Voor die kosten moet ik zelf opdraaien.”

Dit bericht is 20785 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail