Blue Monday 2016 in het teken van depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

 depressie

14 januari 2016 – Blue Monday komt er weer aan. Dit zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Hoewel deze dag is verzonnen door de Britse psycholoog Cliff Arnall, vraagt Fonds Psychische Gezondheid aandacht voor de ernst van een échte depressie. Dit is nodig, omdat bijna 1 op de 5 Nederlanders ooit in het leven te maken krijgt met een depressie. Ook op de omgeving kan dit een grote impact hebben.

Op de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar Blue Monday zouden mensen zich somberder voelen dan normaal, vanwege de koude, donkere dagen, het feit dat de feestdagen voorbij zijn en goede voornemens vaak al vergeten zijn. Gevoelens van stress, somberheid en piekeren kunnen een voorbode zijn van zwaardere psychische problemen, zoals een depressie. Fonds Psychische Gezondheid benadrukt dat het belangrijk is dat mensen goed voor zichzelf zorgen, om te proberen ernstige(r) psychische problemen te voorkomen.

De organisatie zamelde in het kader van Blue Monday tips in van haar achterban om van een sombere bui af te komen. Deze zijn vanaf maandag 18 januari te vinden op www.psychischegezondheid.nl/bluemonday.

Niet ‘wegpraten’, maar echt praten
Psycholoog Lidewy Hendriks van Fonds Psychische Gezondheid: “Deze tips kun je eigenlijk het hele jaar toepassen als je je somber voelt: maak een flinke wandeling, bereid een lekkere maaltijd voor jezelf, zet je favoriete muziek op en ga dansen, of stuur een kaart met een mooie tekst naar iemand die het op dat moment moeilijk heeft.

Iemand met een echte depressie heeft meer nodig dan dat. Hij of zij heeft aanhoudend last van klachten als somberheid en slecht slapen. Neem zijn of haar somberheid serieus en probeer het niet ‘weg te praten’, toon betrokkenheid en belangstelling. Het is belangrijk dat iemand met een depressie praat over zijn of haar problemen en hulp zoekt bij de huisarts of contact opneemt met hulplijn Korrelatie via www.korrelatie.nl of 0900-1450 (€0,15/min). Ook naasten kunnen hierover contact opnemen met Korrelatie.”

Alles over depressie is te vinden op www.psychischegezondheid.nl/depressie.

Depressiegala
Fonds Psychische Gezondheid heeft zich als partner aangesloten bij het Depressiegala op maandag 25 januari. Doel van het gala, met gasten als minister Schippers, Karin Bloemen en Anita Witzier, is de kennis over depressie te vergroten en het gesprek erover te vergemakkelijken. Meer informatie: www.depressiegala.nl. 

 

Dit bericht is 3451 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail