Socialrun maakt psychische problemen bespreekbaar

Facebooktwitterlinkedinmail

25 september 2017 –  Afgelopen weekend startte  de Socialrun in Soest, een non-stop estafetteloop voor het goede doel. Teams van acht lopers lopen 555 kilometer in 48 uur in een flink rondje rond het IJsselmeer, zo meldde RTVUtrecht. 

De deelnemers aan de Socialrun vragen aandacht voor stigmatisering van psychische problemen. Eén loper rent de afstand van bijna twee marathons.

Het vergt moed en doorzettingsvermogen om de non-stop-estafette te volbrengen, stelt de organisatie, maar mensen met een psychische aandoening moeten dit vaak dagelijks opbrengen om hun plek in de maatschappij te verdedigen.

TABOE
Deelneemster Anne Marsman zegt dat het nog altijd een taboe is om over psychische problemen te praten. Zelf leed ze jarenlang aan een eetstoornis en kampte ze met depressies. “Ik heb gemerkt hoe moelijk stigma is en hoe moeilijk schaamte is. Tegelijkertijd weet ik ook wat het betekent als je er wel open over kan zijn en wel begrip krijgt.”

De Socialrun helpt al ruim voordat hij gelopen is, om openlijk te praten over psychische problemen, meent Marsman. “Je leeft er in feite al een heel jaar naar toe. In dat jaar speelt het en heb je het er over. Je kunt je vrienden en familie vragen om te sponsoren en dan heb je al weer een moment om een gesprek te voeren. Het gaat er bij de Socialrun ook niet om veel geld op te halen. Het gaat er om dat je er over gaat praten.”

ROUTE
Dit jaar leggen ruim 850 deelnemers de route af. Elke kilometer die een team aflegt kun je sponsoren voor vijf euro. De opbrengsten gaan naar projecten die openheid stimuleren en zo vooroordelen over mensen met psychische aandoeningen verminderen.

De route gaat via Utrecht noordwaarts door Drenthe en Friesland om via de Afsluitdijk en Noord-Holland weer af te zakken naar Utrecht en Amersfoort. Start en finish is aan de Van Weerden Poelmanweg in Soest (het militair oefenterrein De Vlasakkers).

Bron: rtvutrecht.nl

Dit bericht is 7698 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail