20 augustus 2019 – In negen gemeenten krijgen huisartsen specialistische ondersteuning bij de hulp aan kinderen en jongeren met psychische problemen. Onderzoek van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Karakter laat de resultaten hiervan zien. Kinderen krijgen sneller passende hulp, en zijn – net als hun ouders – tevreden over het contact met de ondersteuner.
Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Karakter stelden een factsheet op met de resultaten van de ondersteuning. Sinds de start in 2014 zagen de ondersteuners ruim 1.000 kinderen. De eerste bevindingen zijn positief. Zo helpt de ondersteuner – de SOH-JGGZ – om psychische problemen bij kinderen eerder te signaleren en te bepalen welke hulp passend is.
Tevreden ouders en kinderen
Kinderen en ouders geven de specialistische ondersteuner hoge waarderingscijfers. In veruit de meeste gevallen kon deze de hulpvraag naar tevredenheid aanpakken. Voor bijna de helft van de kinderen voldoet de hulp van de specialistische ondersteuner: zij krijgen geen verdere verwijzing. En in iets meer dan de helft van de gevallen leidde het contact met de ondersteuner tot inzet van lichtere hulp dan wanneer de huisarts hen zelf had verwezen. Een voordeel is bovendien dat patiënten gemiddeld binnen 10 dagen terecht kunnen bij de SOH-JGGZ, veel sneller dan na een doorverwijzing naar hulp buiten de praktijk.
Wordt vervolgd?
Karakter levert de SOH-JGGZ aan huisartsenpraktijken. Dit zijn meestal ervaren GZ-psychologen die helpen met onder andere screeningsdiagnostiek, korte behandelingen en verwijsadvies. Op dit moment maken praktijken in 9 gemeenten gebruik van de SOH-JGGZ. In Wageningen hebben alle huisartsen standaard een ondersteuner in de praktijk. De andere gemeenten bepalen mede op basis van het onderzoek van het Kenniscentrum en Karakter of zij doorgaan met deze vorm van ondersteuning.
Meer informatie
>> Bekijk het factsheet over de SOH-JGGZ
>> Lees meer over het project Specialistische ondersteuning van huisartsen
Bron: kenniscentrum-kjp.nl
Dit bericht is 3178 keer gelezen.