7 juni 2017 – Op donderdag 8 juni a.s. vergadert de Vaste Kamercommissie VWS over de zorg en hulp aan kinderen en jongeren. MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid heeft de Tweede Kamerleden een brandbrief gestuurd. Uit het recente rapport van het Nederlands Jeugdinstituut van 4 mei jl. blijkt dat de toezicht op wachtlijsten en het proactief terugdringen van de wachtlijsten in de jeugd-ggz te wensen overlaat: er is geen toezichthouder, geen overzicht en niemand voelt zich probleemeigenaar.
Wij vragen hier al jaren aandacht voor. Kinderen en jongeren met autisme, eetstoornissen en persoonlijkheidsproblematiek moeten soms een jaar wachten op zorg. In de brief die MIND aan de kamerleden stuurde roept zij de staatssecretaris, gemeenten én aanbieders daarom op om meer belang te hechten aan de directe knelpunten van jeugd en ouders en deze eens echt concreet en voortvarend op te pakken! De regievoering ontbreekt in de Jeugdwet.
In de Nieuwsuuruitzending van 27 april hebben wij onze zorgen uitgesproken over kwetsbare kinderen die geen passende hulp krijgen. Het is enorm belangrijk dat er in elke gemeente een aanspreekpunt met ‘doorzettingsmacht’ beschikbaar is: iemand die een doorbraak kan forceren voor kinderen en ouders die met hun hulpvraag vastlopen. Vooral kinderen met complexe problematiek (combinatie lichamelijke/psychische aandoeningen of kinderen met meerdere psychische aandoeningen) krijgen niet op tijd passende zorg. Zij moeten lang wachten en worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dit drijft ouders en kinderen tot wanhoop.
Eerder is afgesproken dat per 1 januari 2017 bij elke gemeente een doorzettingsmacht beschikbaar zou zijn voor ouders en kinderen. Hiervoor is een handreiking voor gemeenten gemaakt. Staatssecretaris van Rijn refereert regelmatig aan deze afspraak, meest recente in de brief van 17 februari 2017. Wij ontvangen echter signalen dat dit nog lang niet in alle gemeenten geregeld is. Hiermee lijkt het vooral een mooie afspraak op papier te zijn. In de praktijk blijven kinderen en ouders in de kou staan.
MIND heeft herhaaldelijk de oproep gedaan ervoor te zorgen dat ouders en kinderen in alle gemeenten terecht kunnen bij iemand met doorzettingsmacht. Hoe gaat de staatssecretaris monitoren welke gemeenten over een dergelijke doorzettingsmacht beschikken en hierop sturen?
Lees hier de brief aan de Tweede Kamer
Bron: platformggz.nl
Dit bericht is 3471 keer gelezen.