Jongeren hebben weinig baat bij slikken antidepressiva

Facebooktwitterlinkedinmail

antidepressiva

9 juni 2016 – Doktoren zouden voorzichtig moeten zijn met het voorschrijven van antidepressiva aan jongeren. Jongeren hebben volgens nieuw onderzoek in veel gevallen meer baat bij therapie dan bij slikken van de medicijnen.

De universiteit van Oxford analyseerde 34 verschillende onderzoeken naar het gebruik van antidepressiva, waaraan in 5.260 mensen tussen de negen en achttien jaar oud meededen. Daarbij werd het gebruik van veertien verschillende soorten antidepressiva onderzocht.

Aan de hand van hun analyse concludeerden de wetenschappers dat bij slechts één van de veertien onderzochte soorten bewijs was dat het medicijn beter werkte dan een placebo, fluoxetine. Die conclusie schreven ze op in het tijdschrift The Lancet.

De onderzoekers plaatsten daarbij de opmerking dat de meeste onderzoeken in opdracht van farmaceutische bedrijven werden gedaan en daardoor vaak onbetrouwbaar zijn.

De onderzoekers van de universiteit van Oxford bevelen aan om jongeren die antidepressiva slikken beter in de gaten te houden. “Als we kijken naar alle onderzoeken zien we dat slechts bij fluoxetine de positieve werkingen zwaarder wegen dan de negatieve bijwerkingen. Psychologische hulp zou de eerste stap moeten zijn.”

In Nederland slikten 17.000 jongeren in 2015 een SSRI antidepressivum. Dat aantal is een toename van 40 procent ten opzichte van 2007.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 5996 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail