Beter leren door beter slapen bij leerlingen met autisme

Facebooktwitterlinkedinmail

29 november 2022 – Het verminderen van slaapproblemen en verbeteren van het functioneren op school bij leerlingen met autisme . De NVA levert een bijdrage aan dit project waarbij onderzoekers, samen met leraren, leerlingen, ouders en een slaaparts, kijken hoe een nieuwe interventie kan helpen om de slaap en het functioneren op school van jongeren met autisme te verbeteren.

Slaapproblemen zijn een van de meest voorkomende bijkomende klachten bij autisme. Docenten merken dat veel leerlingen met autisme problemen in de klas laten zien die zij toeschrijven aan deze slaapproblemen. Leerlingen komen te laat op school, zijn vermoeid, maken een sombere indruk en zijn snel geïrriteerd.

In het onderzoek wordt een app samen met leerlingen, ouders en docenten ontwikkeld. Met de app kan de relatie tussen slaap en schoolfunctioneren worden onderzocht. Vervolgens wordt er een slaapinterventieprogramma met de app ontwikkeld en getoetst.

Onderzoeksvraag
Hoe kan de inzet van een app – waarmee slaapgedrag en schoolfunctioneren dagelijks wordt gemonitord – de docent helpen om samen met leerlingen en ouders het slaapgedrag en het schoolfunctioneren van de leerlingen met een autismespectrumstoornis te verbeteren? Dit is de centrale vraagstelling van het onderzoek ‘Beter Leren door Beter Slapen’.

Achtergrondinformatie
Het project wordt uitgevoerd door het Lectoraat Levensloopbegeleiding bij Autisme van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN.) Het project is een initiatief van de Academische Werkplaats Autisme Reach Aut. Het project duurt 4 jaar en is in 2018 van start gegaan.

Om dit project te kunnen uitvoeren, is er een subsidie van SIA-RAAK verkregen.

Contact en meer informatie:
Onderzoeker Ilona Schouwenaars is contactpersoon voor dit project. NVA is één van de samenwerkingspartners en is deelnemer aan de klankbordgroep van dit project. Voor meer informatie zie: www.han.nl/slaaponderzoek

Lees ook: Beter leren door beter slapen uit Autisme Magazine voorjaar 2018

Bron: autisme.nl

Dit bericht is 1778 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail