Onderzoek verband tussen postnatale depressie en diabetes na zwangerschap

Facebooktwitterlinkedinmail

20 januari 2017 – Vrouwen die last hebben van zwangerschapsdiabetes, een tijdelijke vorm van diabetes, hebben meer kans om een postnatale depressie te krijgen, aldus Nu.nl

Depressie

Daarnaast hebben vrouwen die eerder last hadden van depressieklachten ruim twintig keer meer kans op een postnatale depressie. Dat concluderen onderzoekers van de Icahn School of Medicine van het Mount Sinai en Karolinska Institutet in Stockholm na een onderzoek onder meer dan 700.000 vrouwen, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Depression and Anxiety. Het is het grootste onderzoek naar het mogelijke verband tussen zwangerschapsdiabetes en een postnatale depressie tot nu toe.

Diabetes

De onderzoekers bekeken daarnaast meer dan 12 andere risicofactoren die tot een postnatale depressie kunnen leiden, waaronder pre-zwangerschapsdiabetes. Bij vrouwen die al eerder een depressie hadden gehad, bleken pre-zwangerschapsdiabetes en een vroegtijdige bevalling het risico op een postnatale depressie te vergroten.

Keizersnede

Bij vrouwen die eerder nooit depressieklachten hadden, bleek dat een bevalling op jonge leeftijd in combinatie met een keizersnede en ook een vroegtijdige bevalling de kans op een postnatale depressie vergrootte. De uitkomsten van het onderzoek laten voor het eerst een sterk verband tussen zwangerschapsdiabetes en een postnatale depressie zien.

Dokter Michael E. Silverman raadt gynaecologen daarom aan zwangere vrouwen te vragen of ze eerder depressies hebben meegemaakt, zodat ze het risicobeeld op een postnatale depressie in beeld kunnen brengen en eventueel vroegtijdig actie kunnen ondernemen om deze te voorkomen.

Ongeveer 10 tot 15% van de pasbevallen vrouwen ontwikkelt een postnatale depressie. Zij hebben dan maandenlang last van depressieklachten als huilbuien, prikkelbaarheid en slaapproblemen. 5 tot 10%  van de vrouwen krijgt last van zwangerschapsdiabetes. Het ontstaat vaak tussen de 24e en 28e zwangerschapsweek. Deze vorm van diabetes kan leiden tot een verhoogd gewicht van de baby, waardoor de bevalling langer duurt en het kindje mogelijk met een keizersnede ter wereld moet worden gebracht.

Bron: Nu.nl

Dit bericht is 4321 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail