Antidepressiva toch ook effectief bij milde tot matige depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

2 augustus 2019  – Tot nu toe werd aangenomen dat antidepressiva het meest effectief kan worden ingezet bij mensen die een ernstige depressie hebben. Het gebruik van antidepressiva (SSRI’s) bij milde depressies zou tot minder goede resultaten leiden. Nieuw onderzoek van de Universiteit van Göteborg in Zweden geeft echter een ander beeld.

Het vermeende bewijs van verminderde werkzaamheid van antidepressiva  (SSRI’s) bij milde tot matige depressie kan te wijten zijn aan gebrekkige analyses, zo zou blijken uit nieuw onderzoek.

De resultaten van het onderzoek benadrukken ook het belang van het heroverwegen hoe depressieschalen worden gebruikt om de ernst van de depressie te vast te stellen en de behandelingsrespons te beoordelen merken de onderzoekers op. Het onderzoek werd online gepubliceerd  in Lancet Psychiatry op 11 juli.

“Een aantal eerdere onderzoeken die een duidelijke impact hebben gehad, beweerden dat antidepressiva alleen effectief zijn in de meest ernstige gevallen, en voor veel  mensen lijkt dit nog steeds een feit” aldus  onderzoeker Elias Eriksson, MedDr, hoogleraar farmacologie.

Deze eerdere analyses gebruikten  een afname van de score op de Hamilton Depression Rating Scale (HDRS-17) en waren gebaseerd op groepsniveau in plaats van patiëntniveau, legt hij uit. De onderzoekers voerden een analyse op patiëntniveau uit van de gegevens van 8262 volwassenen met een ernstige depressie. De HDRS-6 omvat depressieve stemming, schuldgevoel, werk en interesses, psychomotorische vertraging, psychische angst en algemene somatische symptomen.

“Voor zover wij weten, is dit het grootste onderzoek op patiëntniveau dat tot op heden het mogelijke verband tussen de ernst van de depressie en de respons op SSRI’s heeft beoordeeld’ ,schrijven de onderzoekers .

Het onderzoek weerlegt dus eerdere claims dat antidepressiva niet effectief zijn voor niet-ernstige depressie. De onderzoekers vonden geen verschil tussen patiënten met de laagste baseline HDRS-17 somscore vergeleken met die met de hoogste somscore met betrekking tot SSRI-geïnduceerde afname in de 6-item HDRS subschaal (HDRS-6) symptomen van depressie.

Bron: thelancet.com

Dit bericht is 7743 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail