Preventie van depressie via internet succesvol en goedkoper

Facebooktwitterlinkedinmail

13 november 2017 – Behandelingen via het internet kunnen een depressie voorkomen, of depressieve klachten minderen. Van de mensen met depressieve klachten die een behandeling thuis via het internet krijgen, zijn na een jaar ongeveer 40 procent minder depressief. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Claudia Buntrock. Bovendien is deze nieuwe vorm van therapie ook goedkoper dan de gebruikelijke zorg van depressieve klachten.

Voorkomen beter dan genezen
Voorkomen is dus niet alleen beter, maar ook goedkoper dan genezen. Buntrock: “Mijn onderzoek sluit aan bij de richtlijnen voor de behandeling van depressie in de Geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Die raden aan om behandelingen van lage intensiteit te geven om (aanhoudende) depressieve klachten en milde tot matige depressie te kunnen controleren. Ondersteuning thuis via het internet kan een aanvulling op de traditionele behandelingen zijn. Bovendien geeft het internet de kans om veel mensen te bereiken en kan daarom een veelbelovende strategie zijn om de last van de ziekte veroorzaakt door een depressie efficiënt te verlichten.”

Behandeling thuis
Via zes lessen konden mensen met een grote kans op een depressie vanachter hun eigen computer vaardigheden aanleren die – hopelijk – in de toekomst narigheid op afstand houden. Buntrock verzamelde meer dan vierhonderd proefpersonen die allemaal een vergrote kans hadden om depressief te worden. Zij deelde de proefpersonen willekeurig in twee groepen in. De ene groep werd behandeld als altijd, en de andere groep had toegang tot de internetinterventie. In de eerste plaats zorgde de interventie voor een grotere vermindering van depressieve klachten en dit effect bleef tot de 6 en 12 maanden stabiel. Daarnaast bleek dat de behandeling via internet het risico op het ontstaan van een depressie effectief kon verminderen of vertragen.

Meer informatie over het proefschrift in PURE

Bron: vu.nl

Dit bericht is 3573 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail