8 december 2021 – Sporten wordt vaak aangeraden bij stemmingstoornissen zoals depressie, omdat het een positieve invloed zou hebben en klachten zou kunnen verminderen of voorkomen. Maar is dit ook echt zo? Een veelvoud aan wetenschappelijke onderzoeken door de jaren heen naar het effect van sporten op de geestelijke gezondheid suggeren dat het inderdaad klopt.
Recente onderzoeken
Zo werd er in 2012 een review van dertig studies uitgevoerd waarbij gekeken werd naar mensen die een gediagnosticeerde depressie hadden met milde tot ernstige symptomen (Rimer et al.). Hieruit bleek dat depressieve klachten verminderden door sport. De Britse Mental Health Foundation stelt in een publicatie (2013) dat sporten een positief effect heeft op stemming en gemoed, vooral als mensen voorafgaand aan het sporten in een slechtere stemming waren of last hadden van negatieve gevoelens. Een ander belangrijk aspect in relatie tot depressie is dat sporten het algemene welzijn bevordert door bijvoorbeeld te zorgen voor betere slaap en de aanmaak van endorfinen in het lichaam.
Ook in een recent onderzoek (Vancampfort et al. 2020) werd de conclusie getrokken dat sporten een gunstig effect heeft in de behandeling van depressie bij alle leeftijdscategorieën en dat bewegen het risico vermindert op depressie en angsten. Momenteel werkt het Trimbos-instituut aan het project ‘Sporten Versterkt’ waarin verder onderzoek wordt gedaan naar het effect van sport als aanvullende therapie op depressie. Het project loopt tot eind 2023 en tot nu toe laten de resultaten zien dat de betrokken positief zijn over het project.
Persoonlijke voorkeur
Verder zijn er aanwijzingen dat het positieve effect van sporten bij depressieve klachten sterker is wanneer mensen zelf kunnen kiezen welke vorm van bewegen of sport ze willen doen, en de intensiteit daarvan. Het bewegen op een fitnessapparaat thuis kan dus wellicht effectiever zijn dan sporten in georganiseerd groepsverband omdat er dan meer autonomie is over het sporten.
Natuurlijk hangt dit af van individuele voorkeuren, maar het is in ieder geval goed nieuws voor mensen met depressieve klachten die wel zouden willen sporten, maar minder enthousiast zijn over de sportschool of buitensporten. Nu het wetenschappelijk onderbouwd blijkt te zijn dat sporten helpt tegen depressie, is het wellicht een goed idee om toch een fitnessapparaat voor thuis in gebruik te nemen.
Bronnen:
Mental Health Foundation
Trimbos Instituut
Kennisbank Sport en Bewegen
Persbericht
Dit bericht is 5700 keer gelezen.