Amsterdam gaat strijd met eenzaamheid aan

Facebooktwitterlinkedinmail

eenzaamheid

29 november 2016 – Steeds meer mensen in Amsterdam voelen zich eenzaam. Meer dan een op de tien Amsterdammers ervaart dit in ernstige mate en een derde voelt zich ‘matig eenzaam’.

De hoofdstad verwacht volgens een onderzoek van de gemeente dat het aantal inwoners dat zich alleen voelt de komende jaren verder toeneemt. De gemeente Amsterdam treft daarom maatregelen om dit tegen te gaan.

De aanpak van eenzaamheid is een nieuwe prioriteit in de Nota Volksgezondheid die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. Mensen die zich alleen voelen lopen namelijk meer risico op gezondheidsproblemen, zoals depressie, hart- en vaatziekten en een ongezonde levensstijl.

Mensen die eenzaam zijn, sterven eerder omdat zij fysiek ongezonder zijn, dat is de conclusie van onderzoekers van de University of North Carolina .Ze baseren zich op de analyse van vier langlopende Amerikaanse studies naar gezondheid en welzijn.

Tot nu toe waren verbanden tussen eenzaamheid en een verhoogd sterfterisico hoofdzakelijk aangetoond in momentopnames en in gemiddelde waarden over de hele bevolking. Het nieuwe onderzoek laat zien dat het verband ook echt bestaat bij individuen die langere tijd gevolgd werden, en dat maakt het waarschijnlijker dat een slechte gezondheid en een hoger risico op overlijden inderdaad een gevolg is van sociaal isolement.

De komende tijd brengt een speciaal team het probleem in Amsterdam verder in kaart, door bijvoorbeeld te kijken naar wie er precies eenzaam zijn. Naar verwachting komt het team volgend voorjaar met voorstellen over hoe de eenzaamheid kan worden aangepakt, zei een woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 2811 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail