Onderzoek: bijna helft alleenstaanden voelen zich eenzaam tijdens de feestdagen

Facebooktwitterlinkedinmail

27 december 2017 – Veel alleenstaanden en ouderen voelen zich eenzaam en verdrietig tijdens de feestdagen. Dit concludeert onafhankelijk onderzoeksbureau NL-Eyes in opdracht van uitvaartverzorger Monuta*.

Voor alleenstaande Nederlanders die kerst zonder familie moeten doorbrengen, zijn de feestdagen allesbehalve ‘de mooiste tijd van het jaar’. Deze groep voelt zich namelijk vaker eenzaam en verdrietig tijdens kerst dan mensen die wel met familie samen zijn. Bijna de helft (42 procent) van de alleenstaanden zegt blij te zijn als de feestdagen voorbij zijn en het weer 2 januari is.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.579 Nederlanders van 25 jaar of ouder die ondervraagd zijn over Kerst en Oud en Nieuw. Het gehele onderzoeksrapport is hier te downloaden.  Uit het onderzoek blijkt dat kerst dus niet voor alle Nederlanders een feest van gezelligheid is. Ruim een derde zegt bijvoorbeeld niet echt uit te kijken naar kerst. Dit geldt met name voor alleenstaanden en ouderen. Zij hebben niet altijd mensen om zich heen om kerst mee te vieren en worden zo met een pijnlijke werkelijkheid geconfronteerd. Gelukkig zijn er ook mensen die juist tijdens de feestdagen aan hen denken. Zo geeft 25 procent van de Nederlanders aan dat ze van plan zijn een kaartje of een WhatsApp-bericht te sturen aan mensen van wie ze weten dat ze met de feestdagen alleen zijn. Zo steken ze hen een hart onder de riem tijdens deze tijd.

Sensoor

Sensoor is daarom óók tijdens de feestdagen 24/7 bereikbaar voor een luisterend oor.Vrijwilligers van luisterlijn Sensoor voerden tijdens de Kerstdagen ruim 1200 gesprekken.

In bijna de helft van de gesprekken was het onderwerp relaties (met geliefden, familie, vrienden). Juist tijdens de feestdagen worden goede relaties sterk gemist en relatieproblemen extra gevoeld. Marije is één van de 1000 vrijwilligers die zorgt dat er altijd een luisterend oor beschikbaar is: “Je kunt bij Sensoor je verhaal kwijt op het moment dat het jou uitkomt. Dus ook tijdens de Kerstdagen en in de oudejaarsnacht.” De nachtdiensten vindt ze pittig, maar ook bijzonder. “De gesprekken zijn dan nog intenser.” De vrijwilligers luisteren naar het verdriet om verloren dierbaren en naar gemis van échte, vertrouwelijke relaties. Het luisterwerk doet Marije vrijwillig maar niet voor niets. ‘’Ik krijg zo veel terug, het maakt van mij een wijzer mens. Regelmatig bedank ik mensen voor het fijne gesprek.’’

Rond de feestdagen gaan de gesprekken behalve over relaties ook vaak over levensvragen: heeft mijn leven nog zin? Ben ik de moeite waard? Maar wat de onderwerpen ook zijn, de vrijwilligers van Sensoor luisteren aandachtig en zonder oordeel. Marije: “Alleen het feit dat iemand dit doet, geeft mensen rust en inzicht.’’ De behoefte aan een anoniem luisterend oor is in de rest van het jaar ook groot. In 2017 zijn er ruim 280.000 gesprekken gevoerd bij Sensoor, dat zijn er 30.000 meer dan vorig jaar.

Sensoor
Sensoor biedt sinds 1958 een anoniem luisterend oor per telefoon, chat en e-mail. Alle dagen en nachten van het jaar. In 2017 voerden de duizend vrijwilligers ruim 280.000 gesprekken per telefoon, chat en e-mail. Hoofdthema’s zijn eenzaamheid, psychosociale problemen en relatieproblemen.

* Vanwege de anonimiteit van Sensoor is de naam van Marije gefingeerd.

Bron: Persbericht

Dit bericht is 10687 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail